Földalatti bunkert építettek külföldi embercsempészek Magyarországon

Forrás police.hu

Több száz illegális migránst juttatott Nyugat-Európába az ötfős banda, akik mindegyikét őrizetbe vették a nyomozók.

A nyomozók bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozásokat két magyar, két román és egy szlovák férfival szemben – írja honlapján a rendőrség.

Mint az a nyomozás során körvonalazódott, az öt férfi 2020 őszétől konspiráltan működő embercsempész-szervezetet működtetett, melynek célja az volt, hogy a Szerbia irányából hazánkba illegálisan bejuttatott – többségében szír – migránsoknak segítséget nyújtsanak Nyugat-Európába történő eljutásukhoz.

A továbbszállítás megszervezéséig tanyákon pihentették őket. A tranzitokkal magyar állampolgárságú sofőröket bíztak meg, és a szállításhoz használt járművek beszerzéséről is gondoskodtak. Kezdetben ponyvás kisteherautókat vásároltak, majd a hatóságok figyelmének elterelése érdekében a szállítójárműveken átalakításokat végeztek, s a migránsok számára rejtekhelyeket alakítottak ki.

Ezen feltérképezett bűnszervezethez köthetők többek között a közelmúltban történt elfogások; márciusban egy traktor utánfutójában szállítottak 31 főt, míg áprilisban egy teherautó platóját átalakítva bújtattak el és szállítottak öt illegális migránst. A legutolsó alkalommal, májusban pedig egy használtan megvásárolt mentőautóban vittek tíz külföldit.

A bűnszervezet működése során több mint ötszáz illegális migránsnak nyújtott segítséget, illetve kísérelt meg segítséget nyújtani az illegális továbbutazáshoz. Az embercsempész-hálózat felszámolására kedd hajnalban került sor, összehangolt akciót hajtott végre egyszerre több helyszínen.

A rendőrök Budapesten, Ásotthalmon, Tatán és Gyöngyösön fogták el a banda öt tagját, majd mindegyiküknél kutatásokat tartottak, melyek alkalmával számos tárgyi bizonyítási eszközt foglaltak le, míg a szervezetet irányító férfitől lefoglaltak 26 millió forintnak megfelelő összegű készpénzt (eurót és forintot), valamint egy nagy értékű terepjárót, továbbá ékszereket.

  1. Cristian 45 éves román, M. Irén 41 éves magyar, P. József 42 éves román, L. Ferenc 43 éves magyar és J. Imrich 39 éves szlovák állampolgárt előállításukat követően gyanúsítottként hallgatták ki, majd mindegyiküket bűnügyi őrizetbe vették és kezdeményezték letartóztatásukat az eljárást felügyelő Veszprém Megyei Főügyészségnél, valamint a Kiskőrösi Járási Ügyészségnél.

A büntetőeljárások folytatódnak és nem kizárt, hogy a jövőben a bűnelkövetők köre is bővül.

Forrás: hirado.hu