Föld napja 2019. április 22.

Fotó: kemenysepres.katasztrofavedelem.hu
  1. április 22-én Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató mozgalmat indított el a Föld védelmében. Azóta a diákból az alternatív energiaforrások világhírű szakértője lett. Már mozgalmának megindításakor több mint 25 millió amerikai állt mögé, ma pedig szinte az egész Földre kiterjed az általa kezdeményezett mozgalom. Ezernél több szervezet vesz részt benne. A FÖLD NAPJA célja, hogy tiltakozó akciókkal hívják fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. Magyarországon 1990 óta rendezik meg.

Neumann-ház – Irodalmi Szerkesztőség

Márai Sándor: Füveskönyv

(részlet)

Arról, hogy az ember része a világnak

Az ember, mérhetetlen gőgjében és hiúságában, hajlandó elhinni, hogy a világ törvényei ellen is élhet, megmásíthatja azokat és büntetlenül lázadhat ellenök. Mintha a vízcsepp ezt mondaná: „Én más vagyok, mint a tenger.” Vagy a szikra: „Rajtam nem fog a tűz.” De az ember semmi más, mint egyszerű alkatrésze a világnak, éppen olyan romlandó anyag, mint a tej vagy a medve húsa, mint minden, ami egy pillanatra megjelenik a világ nagy piacán, s aztán, a következő pillanatban, a szemét- vagy a pöcegödörbe kerül. Az ember, testi mivoltában, nem is magas rangú eleme a világnak; inkább csak szánalmasan pusztulásra ítélt anyagok összessége. A kő, a fém is tovább él, mint az ember.

Márai Sándor: Füveskönyv

(részlet)

Forrás: jelesnapok.hu

Egyszerű emberként csodálkozom ismét rá, milyen gyönyörű és furfangos nyelv is a miénk. Leírtam „Föld napja” és már rajzottak is elő a szavak:

föld-bolygó, űr, galaxisok, tejút, csillagok,

föld-élettér, föld-művelés, élelem, étel, élet,

föld-por, anyag, kémia, atomok,

föld vonzás, gravitáció

még hosszan lehetne sorolni, bár mindenkinek ugyanazt és mást jelent a FÖLD szó. Visszaemlékszem kisgyermekként hogyan csodálkoztam rá fűre, fára, virágra, esőre, hóra és mekkora öröm volt az első „saját” kiskertem. Arra már nem emlékszem mit ültettem – talán hagymát – de a büszkeséget még ma is átélem. Ezzel a piciny föld-darabbal szerelembe estem és a teremtés csodája tárult szemem elé. Hiszen az eldugott mag kikelt, piciből nagy lett, termett, amit soha mással nem hasonlíthatóan jóízűen ettem, hiszen saját termés volt.

A mezőgazdaságban dolgozók arcát nézve, tudásuk és szeretetük benne van a szemükben, kérges kezükben, napszítta bőrükben. Ők tudják igazán mennyi munka és verejték földdel dolgozni, de azt is, hogy mekkora csoda a föld „termése”.

A Polgári Kisgazdák véleménye, hogy már az általános iskola alsó tagozatában meg kellene ismertetni a gyerekekkel a földművelés alapjait, és amit ez ad, a csodát, termést, a saját munka gyümölcsét, mert aki ezt ismeri, vigyáz rá.

(kpe.hu, PI)