Fókuszáljunk a levélbetegségekre is…

fotó Zsigó György

Az enyhe téli időjárás, a némi hótakaró ellenére, országos viszonylatban, rendkívül vegyes képet mutatnak a kalászosok. Vannak jól telelt, erős állományok, de ugyanakkor találkozhatunk a késői vetés vagy őszi csapadékhiány miatt gyengébben fejlett állományokkal is. Nehéz feladat olyan technológiát ajánlani, amely minden területen egyformán sikeresen alkalmazható.

Fontos szempont annak meghatározása, hogy hányszor védekezzünk gombabetegségek ellen, és milyen típusú készítményekkel? Szükséges-e a levélbetegségek elleni védelem vagy koncentráljunk kizárólag a kalászvédelemre? Hosszú évek tapasztalatai azt igazolják, nem kérdés, hogy szükséges-e a levélbetegségek elleni védelem. Az elmúlt években jelentős kártételt okoztak a legfontosabb levélkárosító gombafajok, az utóbbi években lisztharmattal és vörösrozsdával is találkozhattunk. Tehát az igazi kérdés nem az, hogy védekezzünk-e? A fókusz inkább a megfelelő készítmény kiválasztására irányuljon! Ma már olyan széles a szerválaszték a búza gombabetegségek elleni készítményekből, hogy minden problémára több megoldás is választható. Sajnos sok esetben mégsem azok kerülnek kipermetezésre, amelyek a leghatékonyabbak, főleg a költséghatékonyság dominál. Mire is gondolunk konkrétan? A levélbetegségek elleni védekezés során sok esetben nem azt a kérdést kell feltennünk, hogy mivel védekezzünk, hanem azt, hogy mikor. Amennyiben tudatosan törekszünk a megelőző jellegű védekezésre, akkor jó eséllyel lényegesen alacsonyabb költségszint mellett érhetünk el jobb eredményt. Ilyen esetben a szerválasztásnak arra kell irányulnia, hogy erős preventív, azaz megelőző hatással rendelkező hatóanyagokat használjunk. A magas költségszintet képviselő, általában két felszívódó típusú hatóanyagot tartalmazó készítmények ilyenkor gyakran feleslegesek, erős gyógyító hatásra ilyenkor nincs szükség. Szakmai és gazdaságossági szempont tekintetében akkor hozunk jó döntést, ha a szárba indulást követően, egy erős preventív hatású készítményt juttatunk ki, amely képes a levélfelületre jutó spórák csírázását hosszú időn át gátolni. A későbbiekben, a zászlóslevél megjelenése időszakában pedig egy erős gyógyító hatású készítményt használunk, amely képes blokkolni az esetleges fertőzéseket a lappangási időszak alatt is. A levélbetegségek jelentőségének növekedésével egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk az ellenük való védekezésre. (Forrás: agroforum.hu)

A Polgári Kisgazdák arra hívják fel a kedves növénytermesztő kollégák figyelmét, hogy a növényvédelmi szakmai kérdések naprakész figyelemmel kísérése nem pótolja az adott kistérségben dolgozó növényorvos, növényvédelmi szakmérnök speciális és csak az adott kistérségre érvényes szakmai ismereteit. Ezért a növényvédőszer megvásárlása előtt a növényvédő szereket értékesítő üzletekben célszerű tájékozódni arról, hogy ki jogosult a környéken konkrét növényvédelmi szaktanácsot adni, valamint pontos kioktatást a munka- és élelmezés-egészségügyi szabályok betartása érdekében. – Figyelem! – Számos olyan kémiai szer létezik, amelynek a használatához az emberek egészségének a védelme érdekében speciális munka- és élelmezésegészségügyi szabályok betartása kötelező! Ugyancsak léteznek méhekre és halakra veszélyes kémiai szerek. Ezek felhasználása is szigorú szabályokhoz kötött. (KPE)