Fokozódik a vadveszély az utakon: bármikor a kocsi elé ugorhat egy szerelmes őz

Fotó: Shutterstock

Július vége és augusztus első két–három hete az őzek üzekedésének időszaka, kánikula idején indulnak be igazán a hormonok; kérdés, hogy az idei, szokatlan nyár mit eredményez. Mindenesetre az ország északi részén akár két héttel később is kezdődhet az őzek násza, mint a déli területeken.

Bár Nógrádban a vaddisznó- és a gímállomány is nagyobb vadgazdálkodási jelentőséggel bír, az őz sem elhanyagolható tényező: a megyei állomány mintegy hatezer egyedre becsülhető.

Szabó László, az Országos Magyar Vadászkamara Nógrád Megyei Területi Szervezetének elnöke lapunk kérdésére elmondta, hogy ilyenkor az őzek sokat mozognak, gyakran keresztezik az utakat is.

– Fontos, hogy a sofőrök figyeljenek oda, ha egy őz átszalad előttük, rögtön fékezzenek, mert jó eséllyel követi egy másik – mondta. – A máskor főleg hajnalban és alkonyattájt mozgó vad ilyenkor nap közben is sokat mozog, gyakorlatilag bármikor felbukkanhat. Az ösztöneik hajtják őket, emiatt figyelmetlenné válnak.

Földvári Attila, az Országos Magyar Vadászati Védegylet főmunkatársa azt közölte lapunkkal, hogy Magyarországon évente mintegy öt-hatezer nagyvadat gázolnak el, ebből valamivel négyezer felett alakul az őzek száma. Az elütések többsége az üzekedés időszakára tehető.

– Ilyenkor a bakok űzik a sutákat és mindenhol, nem csak a vadveszélyt jelző táblák utáni útszakaszokon bukkanhatnak fel – mondta. – Amennyiben a vad az autó elé ugrik, megoldás a vészfékezés, de ügyeljünk arra is, hogy az előttünk haladóhoz képest betartsuk a követési távolságot. Semmiképpen ne rántsuk félre a kormányt, ne próbáljuk kikerülni az állatot, mivel ez további balesetveszélyt okoz!

Földvári Attila hozzátette: ha vaddal ütközünk, feltétlenül értesíteni kell a rendőrséget, mivel ez közúti balesetnek minősül. A helyszínelés jegyzőkönyve képezheti az alapját minden további intézkedésnek. Értesíteni kell a területileg illetékes vadászatra jogosult szervezetet is.

(nool.hu, F.Z.)