Fix áron kaphatnak villamos energiát az állami intézmények és az önkormányzatok

Fotó: ripost.hu

A földgázellátásban bevált gyakorlat mintájára a villamos energiát is fix árakon kaphatják az állami, önkormányzati, egyházi intézmények és alapítványi fenntartású egyetemek – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn közleményben az MTI-vel.

A szaktárca ismertette, a kiszámíthatóbb rezsikiadások érdekében a jelenlegi szerződésük szerint változó tarifákon villamos energiát vételező szereplők

ÁPRILIS ELEJÉTŐL AZ IDEI ÉV VÉGÉIG RÖGZÍTETT ÁRAKRA TÉRHETNEK ÁT.

A lehetőséggel csak azok a jogosultak élhetnek, akik ezt a 2023. február 28-i jogvesztő határidőig a kereskedőjüknek megküldött nyilatkozatban igénylik. A közleményben kifejtették azt is, hogy a háború és a szankciók miatt megnőtt az energia ára, de ősz óta fokozatos visszarendeződés figyelhető meg az energiapiacon, jelenleg is a tavalyi csúcsoknál kedvezőbb szinten alakulnak az árak.

A minisztérium arra is emlékeztetett, hogy a kormány idén januárban a földgázszolgáltatásban nyitotta meg a változó áras szerződésekről fix árakra átállás lehetőségét.

A részleteket az Energiaügyi Minisztérium ismertette.

A legszélesebb ügyfélkört kiszolgáló MVM-nél több mint 700 jogosult üzleti partner juthat így rögzített árakon földgázhoz összesen több mint 7500 fogyasztási helyen. Az áramellátásra kiterjesztést az önkormányzati szövetségek is javasolták az Energiaügyi Minisztériumban megtartott január végi egyeztetésen.

A most megnyitott lehetőséggel a villamosenergia-szolgáltatásban is a költségvetési szervek, az állami gazdasági társaságok, a helyi és nemzetiségi önkormányzatok, intézményeik és cégeik, a közérdekű alapítványok által fenntartott felsőoktatási intézmények és az egyházak élhetnek. A jogszabályban megjelölt körbe tartozók

2023. február 28-án éjfélig, elektronikus úton nyilatkozhatnak a villamosenergia-kereskedőjüknek arról, hogy a jogosultságuk fennáll, és igénybe kívánják venni a módosított elszámolást.

A rendeletben foglaltak a 2023. december 31. előtt lejáró villamosenergia-vásárlási szerződésekre, fix versenypiaci szerződéssel rendelkezőkre vagy egyetemes szolgáltatásban ellátottakra nem alkalmazhatók. A kormány megnégyszerezte a Rezsivédelmi Alap összegét, így a magyar családok az átlagfogyasztásig egész évben rezsicsökkentett áron jutnak a legfontosabb energiahordozókhoz – hangsúlyozta az Energiaügyi Minisztérium, hozzátéve, folyamatosan azon dolgoznak, hogy a szankciós energiaválság hatásai a lehető legkevésbé terheljék a hazai fogyasztókat.

Forrás: index.hu

https://index.hu/belfold/2023/02/21/energiavalsag-aramellatas-intezmenyeknek-fix-aron-energiaugyi-miniszterium/