Figyelő: Szijjártó Péter az év embere

Fotó: KKM

A Polgári Kisgazdák nagy figyelemmel kísérik Szijjártó Péter külügyminiszterünk eredményesnek bizonyult munkásságát. Nem tagadjuk, hogy amikor a fiatal, még tapasztalatlan, új külügyminiszter hivatalba lépett, a munkásságát aggodalommal figyeltük. Miként tudja megállni a helyét a tapasztalt, minden hájjal megkent, elsősorban nagyhatalmi politikát képviselő külügyminiszterek között.

Bebizonyosodott, hogy a magyar külügyminiszter határozottságában, stílusában, jól követi a magyar miniszterelnököt. A magyar külügyminiszternek eddig és a jövőben is annyi és akkora mozgástere volt, amennyit a miniszterelnökünk Magyarország számára megteremtett. A magunk részéről további sok sikert kívánunk külügyminiszterünknek. (kpe)

Szijjártó Pétert választotta a Figyelő a 2018-as év emberének. „A külgazdasági és külügyminiszter ellentmondást nem tűrő kiállásának köszönhetően jelentősen nőtt Magyarország külpolitikai mozgástere, a magyar modell a világ számára is érthetővé vált, ráadásul egyre többen csatlakoznak a magyar állásponthoz” – indokolta döntését a lap szerkesztősége.

Szijjártó Péter a Figyelőnek adott interjújában úgy fogalmazott: a magyar külpolitika a realitások talaján áll, és a győztesek logikáját követi, vagyis „a nemzeti érdek számít, nem pedig mások véleménye. A kukába dobtuk a ’merjünk kicsik lenni’ hozzáállást, nem kérünk bocsánatot azért, mert nekünk is vannak érdekeink, amelyeket képviselünk. Felesleges konfliktusokat ezután sem vállalunk fel, de soha nem fogjuk elfogadni, hogy mások befolyásolják a külpolitikánkat. A kölcsönös tisztelet alapján politizálunk, de ha támadnak minket, megvédjük magunkat, a szükséges konfliktusokat megalkuvás nélkül vívjuk meg” – tette hozzá. FIGYELO.HU