Figyeljünk a gyümölcs- és a szőlő szaporítóanyagok kitermelési határnapjára

A képen egy eperszedő robot látható munka közben. A gép manipulátora érzékeli azt, hogy milyen szilárdságú a gyümölcs felülete. Csak a megfelelő puhaságú epret szedi le. A kevésbé érett gyümölcsöket a helyén hagyja, majd azokat egy második menetben, további érés után fogja leszüretelni. - A kép forrása: hirfigyelo.fruitweb.hu

A szabadgyökerű gyümölcsfaiskolai és szőlőiskolai ültetési anyagok termelési ciklusa ősszel, a növényállományok kitermelésével zárul. Előbbiek esetében október 10-e, míg a szőlőre vonatkozóan október 20-a a kitermelési határnap.

Túl korai felszedés esetén a növények nem tudják elérni a megfelelő beérettséget, csökkent értékűek lesznek. A Nébih felhívja mind a termelők, mind a forgalmazók figyelmét, hogy fordítsanak kiemelt figyelmet a kitermelési határnapok betartására, a forgalmazási időszak tervezésekor vegyék azt figyelembe.

A kitermelési határidő betartását a hatóság is kiemelten vizsgálja ellenőrzései során. Szabálytalanság esetén a forgalmazástól történő eltiltásra és 250 ezertől akár 5 millió forintig terjedő minőségvédelmi bírságra számíthatnak az előírást megszegők.

Forrás: NÉBIH, agroforum.hu