Figyelem! Pályázat női mezőgazdasági termelőknek

fotó Shutterstock

A Copa-Cogeca (európai mezőgazdasági termelőket összefogó szervezet) újra a női mezőgazdasági termelők felé fordul: Innovációs Díjjal jutalmazza a legjobb női termelőket (Innovation award for Women farmers).

A szervezet első ízben 2010-ben indította el a díj odaítéléshez szükséges pályázatot és a hozzá kapcsolatos bírálati folyamatot. Az elnyert díj 2 évre szól, melynek kiosztásával lehetőséget szeretnének teremteni arra, hogy bemutassák a nők által alkalmazott számos innovatív megközelítést, és általuk a vidéki területeken tapasztalt kihívások megoldására talált módszereket.

A díj meghirdetésének célja az is, hogy a mezőgazdaság leginnovatívabb projektjeinek nagyobb figyelem jusson, és bemutassák, hogy mekkora szerepük van a mezőgazdaságban és a vidéki térségek életminőségében a nőknek. A meghirdetéshez minden alkalommal kapcsolódik valamilyen fókuszterület, kiemelt téma, idén az egyre aktuálisabb klímaügy nyújt alapot: „Női gazdálkodók a klímainnováció élén” („Women Farmers in the driver’s seat of climate innovation”)

Minden típusú akció, intézkedés és projekt jutalmazható 2020-ban, a díj megalkotói jutalmazzák a női gazdálkodók által kezdeményezett változás iránti vágyat, tevékenységeik gazdasági, társadalmi, környezeti hatását is.

A díj kiosztását megelőző bírálati folyamatban a legfontosabb a szempontok a következők:

 1. Innovatív megoldások bevezetése:új technológiák, melyek hozzájárulnak a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás elősegítéséhez vagy enyhítéséhez, a módszerek olyan új földrajzi területeken való alkalmazása, ahol ez azelőtt nem volt a gyakorlatban. Innovatív megoldást jelenthet az is, ha új kockázatkezelési eszközök kerülnek kidolgozásra, vagy pl. új vízgazdálkodási módszereket dolgoznak ki.
 2. Innovációs transzfer:az újítás nem korlátozódhat egyetlen gazdasági egységre, a kidolgozott technológiának vagy módszernek nagyobb földrajzi területen, vagy szélesebb gazdasági környezetben is hatásosnak kell lennie.
 3. Az innováció fenntarthatósága gazdasági, társadalmi és környezeti kontextusban:hosszú élettartamú módszer kidolgozására van szükség, hosszú távon hatásosnak kell bizonyulnia az erőforrás-hatékonyság optimalizásában, a szennyezés mértékének csökkentésében, a zöld (fenntarthatóbb) növekedés előmozdításában, és a vidéki életminőség javításában, elsősorban a munkahelyteremtés- és fenntartás szempontjából.
 4. Kommunikációs módszerek: fontos, hogy a módszer hatásos legyen a mezőgazdasági termelők tevékenységének bemutatása a társadalom szélesebb rétegei számára, a mezőgazdasági és erdészeti oktatás minőségének javítása és a fogyasztók ismereteinek bővítése szempontjából is.

  Pályázási feltételek:

  1. a pályázatok beadási határideje: 2020. október 15.;
   2. feltétel a pályázó Nemzeti Agárgazdasági Kamarai (NAK) tagságának megléte;
   3. aktív termelői tevékenységet folytató önálló gazdálkodók pályázhatnak,
   4. a pályázat nyelve angol.

  A győztes 10 000 euró, a különdíjas 5000 euró pénzjutalomban is részesül. A díjak átadására a tervek szerint 2021. március 8-án kerül sor Brüsszelben, az Európai Parlamentben.

  További információ itt.

  A pályázattal kapcsolatban a NAK külkapcsolati csoportja ad bővebb tájékoztatást a international@nak.hu elérhetőségen.

  Forrás: agroinform.hu