Figyelem kisgazda társaink, megnőtt Heves megyében a bankkártya tolvajok száma

Fotó femina.hu

Akár ellopja, akár utcán találja valaki bank- vagy más kártyáját, az illetőnek utóbb hatóság előtt kell felelnie, ha azt költésre használja fel.

Bank- esetleg hitelkártya jogosulatlan felhasználásával összefüggő ügyekről adott portálunknak egy csokorra valót dr. Danku Judit ügyész, a Heves Megyei Főügyészség helyettes sajtószóvivője. Az elsőben az Egri Járási Ügyészség több rendbeli lopás, valamint jogosulatlanul megszerzett elektronikus készpénz-helyettesítő fizetési eszköz felhasználásával elkövetett csalás bűntettével vádol egy 19 éves ifjút. Tavaly tavasszal és nyáron hét autót tört fel Gyöngyösön azért, hogy az azokban lévő értékeket megszerezze. Az egyik autó ajtaját a résnyire nyitva hagyott ablakon át tárta ki, s elemelte belőle a tulajdonos pénztárcáját, készpénzét, iratait, továbbá a bank-, a SZÉP- és az Erzsébet-kártyáját. Utóbbiak egyikével élelmiszerboltban akart vásárolni, de fedezethiány miatt nem tudott. Hasonlóan járt a Szép- és az Erzsébet-kártyával is, mert nem ismerte a kódokat. A vádlottal szemben a vádhatóság halmazati büntetésül felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozza.

Az Egri Járási Ügyészség másik vádirata arról szól, hogy egy 60 éves férfi múlt év augusztus 4-én reggel Gyöngyösön megtalálta a sértett korábban elhagyott bankkártyáját és mellé helyezve a PIN-kódját tartalmazó cetlit. Így összesen 150 ezer forintot vett fel jogosulatlanul különböző automatákból a városban, majd a kártyát megsemmisítette.

– Az ügyészség a terhelt ellen jogosulatlanul megszerzett elektronikus készpénz-helyettesítő fizetési eszköz felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat – tudatta dr. Danku Judit. Hozzáfűzte: arra tett indítványt, hogy a bíróság büntetővégzésben jóvátételi munkát írjon elő a nem éppen becsületes megtaláló számára, s rendeljen el a sértettnek okozott, meg nem térült kárral azonos összegű vagyonelkobzást a férfival szemben.

Egy 27 éves nő tavaly augusztus 9-én az esti órákban Hevesen egy élelmiszerbolt előtt talált egy hitelkártyát. Azzal öt különböző helyen, esetenként több alkalommal is vásárolt, közel 50 ezer forintot költött el a rajta lévő pénzből. A nő folytatta volna még, de a sértett aznap este letiltatta a bankkártyáját.
Az Egri Járási Ügyészség szintén jogosulatlanul megszerzett elektronikus készpénz-helyettesítő fizetési eszköz felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat, s közérdekű munka büntetés kiszabására tett indítványt, valamint arra, hogy a bíróság kötelezze kártérítésre az asszonyt.

Egy 20 éves férfi az előző évben június 5-én Adácson egy vendégként náluk tartózkodó nő táskájából csente el annak készpénzét, személyes iratait, és a bankkártyáját. Azzal a helyi dohányboltba sietett, ahol egymás után kétszer vásárolt. Ám amikor harmadjára is használni akarta a plasztiklapot, az eladó gyanakodni kezdett, és visszatartotta azt. A terhelt hazaballagott, s álságosan megkérte a még mindig náluk tartózkodó vendéget, hogy menjen a dohányboltba, mert ott őrzik az elveszített bankkártyáját, amit valaki megtalált az utcán. A sértett csak az eladótól tudta meg később, hogy mi is történt valójában.

– Az Egri Járási Ügyészség vádiratában azt indítványozza, hogy a bíróság büntetővégzésben – részleges vagyonelkobzás mellett – közérdekű munka büntetést szabjon ki a vádlottra – ismertette a helyettes sajtószóvivő.

A PayPass, azaz a pusztán érintéses fizetés bevezetésével könnyen felhasználhatja a pénzünket az, aki jogosulatlanul jutott a bankkártyához. Persze, az is nagy veszély rejt magában, ha valaki a kártyájával együtt tárolja a négyjegyű biztonsági kódját, hiszen ezzel szabad utat nyit a tolvaj számára ahhoz, hogy megcsapolja a bankszámláját. A Büntető Törvénykönyv ugyanakkor szigorúan rendeli büntetni a jogosulatlan készpénzfelvételeket, 375. szakaszában ugyanis úgy rendelkezik, hogy – az elkövetési értéktől függően – bűntett miatt háromtól akár tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, aki hamis, hamisított vagy jogosulatlanul megszerzett elektronikus készpénz-helyettesítő fizetési eszköz felhasználásával vagy az ilyen eszközzel történő fizetés szándékos elfogadásával kárt okoz.

Forrás: heol.hu, Szalay Zoltán