Fidesz-KDNP: meg kell állítani a gátlástalan börtönbizniszt!

Fotó Mészáros Diána

A kormánypárti frakciók szerint is meg kell állítani a börtönbizniszt, azt a jelenséget, hogy a fogvatartottak milliókat perelnek ki az államtól az általuk rossznak tartott börtönviszonyok miatt. Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivője vasárnapi sajtótájékoztatóján kijelentette: a kormánypártok egyetértenek az Orbán Viktor kormányfő múlt csütörtöki évkezdő sajtótájékoztatóján elmondottakkal, miszerint gyilkosok, gyermekgyilkosok, rablók, csalók, erőszaktevők az ügyvédjeik segítségével milliókat perelnek ki az államtól a börtönkörülményekre hivatkozva. Ez a börtönbiznisz mára iparággá vált – hangoztatta a frakciószóvivő, hozzátéve: bűnözők és ügyvédek gazdagodnak ezen, a rabok fejenként 6-10 millió forintra perlik az államot, és több ezer ilyen pert indítottak dörzsölt ügyvédek a Soros-hálózat segítségével. A bűnözőknek nem pénzjutalom, hanem büntetés jár – hangsúlyozta Nacsa Lőrinc.

A Magyar Nemzet arról ír: körülbelül tízmilliárd forintjába kerülhetett eddig a magyar adófizetőknek a Soroshálózat által is ösztönzött és támogatott börtönbiznisz. A napilap cikke szerint a kártalanítási eljárások 2015ben szaporodtak meg, „aligha függetlenül attól”, hogy a magyarországi Helsinki Bizottság jelentős támogatásokat kapott Brüsszeltől és a Nyílt Társadalom Alapítványoktól különböző, részben a fogvatartottak jogvédelmét, jogtudatosságát, illetve jogérvényesítését elősegítő kampányokra.

A Magyar Helsinki Bizottság (MHB) szerint egyedül a kormány hibája, hogy sok pénzt kell kifizetnie az államnak, az elítéltek és ügyvédeik mindössze élnek a kormánytól kapott jogaikkal. „A kártalanítási eljárásnak, vagy, ahogy a kormány nevezi, biznisznek, nagyon egyszerűen véget lehetne vetni, mégpedig úgy, hogy emberhez méltó körülményeket biztosítanak a börtönben” – nyilatkozta Ivány Borbála, az MHB jogásza az ATV-nek.

MTI, ATV.HU, MAGYAR NEMZET