Fidesz-KDNP EP-képviselőcsoport: Gyalázatos, hogy az EP szakbizottsága hazugságokon alapuló, gonosz pártpolitikai csatározásokban vesz részt

Fotó hirado.hu

Az Európai Bizottság alapos figyelemmel kíséri a „magyar felhatalmazási törvény” tervezetét – jelentette ki az Index EUrológus blogjának beszámolója szerint Christian Wigand, a brüsszeli testület szóvivője szerdán. A bizottság tagjai is tárgyaltak szerdai ülésükön a tervezetről, ami az elmúlt időszakban komoly aggodalmakat vetett fel – tette hozzá.

Válaszlevélben reagált Orbán Viktor kormányfő az Európa Tanács (ET) főtitkárának bírálataira, melyeket Marija Pejcinovic Buric a koronavírus-veszélyhelyzettel kapcsolatos magyarországi jogalkotási folyamat kapcsán írt keddi levelében fogalmazott meg – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke csütörtök reggel. Orbán fölkérte a főtitkárt, hogy legyen szíves tanulmányozni az Országgyűlés előtt lévő törvényjavaslat pontos szövegét, valamint vizsgálja meg más államok hasonló jogi gyakorlatát is – mondta a sajtófőnök. „Ha Ön nem képes segíteni nekünk a jelenlegi válsághelyzetben, kérem, legalább tartózkodjon a védelmi erőfeszítéseink akadályozásától” – zárta az ET főtitkárának írt levelét Orbán Viktor.

Gyalázatos, hogy az EP LIBE-bizottsága hazugságokon alapuló, gonosz pártpolitikai csatározásokban vesz részt – jelentette ki a Fidesz-KDNP EP-képviselőcsoportja David Sassoli EP-elnöknek küldött levelében. A szakbizottság keddi közleményére reagáló irományt aláíró Deutsch Tamás EP-képviselő közölte, a képviselőcsoport egyetért abban, hogy a demokratikus értékek és alapelvek védelmet élveznek válsághelyzetben is. „Ha a LIBE-bizottság úgy dönt, hogy megvizsgálja a vészhelyzetben alkalmazott intézkedések uniós joggal való összhangját, ezt minden tagállam esetében meg kell tennie, és nem szabadna csupán egyetlen tagállamot önkényesen kijelölnie” – fűzte hozzá, hangsúlyozva: a magyar kormány tervezete tiszteletben tartja a jogállamiságot, és az egyetlen célja az emberi életek megmentése. Az MTI-hez eljutott információk szerint Deutsch Tamás szerdán levelet írt az EP képviselőinek is, amelyben arra hívta fel a figyelmet, hogy a törvényjavaslat célja nem a demokratikus ellenőrzések és egyensúlyok megszüntetése, éppen ellenkezőleg, az Európában egyedülálló intézkedés valójában kiterjeszti az Országgyűlés előjogait a kormányzattal szemben. Elképesztő, hogy mi minden energiánkkal a polgárok védelmén, a járvány leküzdésén dolgozunk, míg liberális és baloldali politikusok ebben a helyzetben is Magyarország támadásával és kioktatásával vannak elfoglalva – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője, rámutatva: az EP eddigi járványügyi ténykedése minden képzeletet alulmúlt.

„Az EBESZ médiaszabadságért felelős képviselője – egyben a francia Szocialista Párt korábbi vezetője – egy olyan előterjesztés miatt aggódik, amely alapján a veszélyhelyzet fennállása alatt az is valótlan hírnek minősülne, mely alkalmas a koronavírus elleni védelmi intézkedések eredményességének akadályozására vagy meghiúsítására. (…) Harlem Désir képviselő úr politikai nyomásgyakorlásával olyan felelőtlenségről tesz tanúbizonyságot, amely leginkább a magyar ellenzéki képviselők hétfői viselkedésére emlékeztet” – közölte Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a Facebookon.

MTI, 444.HU, ATV.HU, MAGYARNEMZET.HU, INDEX.HU, 24.HU, HIRTV.HU, MAGYAR NEMZET, HVG