Fidesz: Fontos, hogy a város tartaléka az év végéig rendelkezésre álljon

A csütörtöki rendkívüli közgyűlés után a Fidesz-KDNP is megtartotta a pénteki sajtótájékoztatóját, amelyen elhangzott, hogy a sikeres védekezés egyik fontos eleme volt az, hogy a város 2019-ben stabil pénzügyi évet zárt. A frakció szerint a tartalék hasznosításáról az év végén kell majd dönteni, amikor kiderül, hogy Békéscsaba pontosan mennyi bevételtől esett el a koronavírus miatt.

A Fidesz frakcióvezetője kiemelte, hogy a közgyűlés 17 igennel egyhangúlag elfogadta azt a kezdeményezést, hogy a város ingyenesen igényelje meg az államtól a volt Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Gyulai úti épületének felhasználási jogát. Hanó Miklós elmondta, hogy ez a CsabaPark szempontjából lenne fontos, hiszen az ingatlan annak határmezsgyéjén található. A tervek szerint szálláshelyet és beltéri játszóteret létesítenének az épületben, ezzel tovább növelve a park turisztikai vonzerejét. Az alpolgármester ezek után köszönetet fogalmazott meg a Fidesz-KDNP frakciójának nevében.

– Szeretnénk megköszönni a vészhelyzeti intézkedésekben közreműködő munkatársak munkáját. Köszönjük a rendőröknek, az egészségügyben és a szociális szférákban dolgozóknak, valamint a polgármesteri hivatal munkatársainak. Ugyanakkor meg kell köszönnünk Békéscsaba lakosságának hozzáállását is – mondta. Hozzátette: Szarvas Péter folyamatosan tájékoztatta a képviselőket az aktuális helyzetről, ezért köszöntetet mondott a polgármesternek is.

Hanó Miklós hangsúlyozta, hogy a megyeszékhelyen ugyan aktuális a szúnyoggyérítés kérdése, de ezzel kapcsolatban már a katasztrófavédelmi igazgatóságot kell keresni. Az is fontos változás, hogy repülővel már nem lehet permetezni, mint ahogyan a kullancsok ellen sem védekezhetnek légi jármű bevetésével, ami szerinte fontos probléma, de az Európai Unió határozata nem teszi ezt lehetővé. Megemlítette a járdaproblémát is, de a teljes rekonstrukcióhoz 2,4 milliárd forintra lenne szükség. Ugyanakkor az egyéni képviselők választókerületi célelőirányzatát felszabadították, amely éves szinten képviselőnkként hárommillió forint, ebből kijavíthatnak bizonyos járdaszakaszokat.

A Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője arról beszélt, hogy a város már 2019-ben is egy jól átgondolt gazdasági évet zárt, amely komoly biztosíték volt az idei évre nézve, ezért eredetileg 60 millió forint tartalékkal számolt. Szente Béla hangsúlyozta: a koronavírus előre nem látható problémákat hozott, amelyeket csak egy jóval magasabb tartalékkal lehet átvészelni, ezért közel 750 millió forintot különítettek el az év végéig.

– Úgy gondoljuk, ahhoz, hogy jól átvezethető legyen a hajó a következő évre, az összeg elegendő lesz, de még kiszámíthatatlanok a következmények. Jelentősen csökkennek a bevételek, a gépjárműadó már nem a városé, csökkentek a közterülethasználati díjak, egy időre ingyenes volt a parkolás és még nem tudjuk, hogy a helyi adóbevételek hogyan alakulnak. Több cégnek is kevesebb lett a termelése és létszámleépítést kellett alkalmaznia, ezért akár 10-25 százalékos bevételcsökkenéssel számolni lehet – fogalmazott.

Szente Béla arról is beszélt, hogy az elmúlt hetek esőzése megmutatta, hogy fejleszteni kell a csapadékvízelvezető-hálózatot. Megemlítette, hogy a külterületeken kiváló öntözéses csatornarendszert építettek ki korábban, amelyeket használni kellene, mivel a mezőgazdaság is hasznosíthatná a vízmennyiséget.

Forrás: behir.hu, cikk és fotó: Hidvégi Dávid