Fidesz-EP: Elfogadhatatlanok az EP-elnök háborúpárti kijelentései, Magyarország továbbra is a béke pártján áll

magyarnemzet.hu

Amerikai illetékesek szerint Kína drónokat és lőszereket adna el Oroszországnak, Peking azonban határozottan tagadja ezt. Korábban az Európai Parlament elnöke, Roberta Metsola szorgalmazta, hogy az uniós tagállamok küldjenek még több fegyvert Ukrajna támogatására, és komolyan vegyék fontolóra vadászgépek szállítását is. Ezt a Fidesz európai parlamenti képviselő-csoportja elfogadhatatlannak tartja. Mint fogalmaznak: nem fegyverekre, hanem azonnali tűzszünetre van szükség.

Challenger 2-es típusú harckocsin pózolnak az ukrán katonák az angliai Dorsetben. Már több mint tízezren kaptak alapkiképzést Nagy-Britanniában az év eleje óta. Sajtóhírek szerint London megduplázza a Kijevnek szállítandó Challenger 2-es harckocsik számát. A brit védelmi miniszter nemrég azt mondta: Nagy-Britanniának megvannak a kapacitásai ahhoz, hogy fegyverekkel segítse az ukrán kormányerőket – számolt be az M1 Híradója.

Már megkötöttük a szerződéseket és hamarosan megérkeznek az első fegyverszállítmányok is. Ezekből pedig el tudjuk majd látni Ukrajnát is” – fogalmazott Ben Wallace brit védelmi miniszter.

A fegyverszállítások fontosságát hangsúlyozta az Európai Parlament elnöke is, aki Lembergben találkozott az ukrán elnökkel.

Roberta Metsola azt kérte, hogy az uniós tagállamok küldjenek még több fegyvert Ukrajnának és vegyék fontolóra vadászgépek szállítását is.

Ukrajnának fegyverekre van szüksége ahhoz, hogy megvédje magát. Már 2,1 milliárd eurót különítettünk el Ukrajnának az Európai Békekeretben, de világos, hogy többre van szükség, ha biztonságos Európát akarunk, biztonságos környezetben, ahol a szomszédaink is biztonságban vannak. Ezért kell megfontolnunk, hogy további fegyverekkel, tüzérségi és légvédelmi eszközökkel segítsük Ukrajnát” – mondta az Európai Parlament elnöke.

Nem fegyverekre, hanem azonnali tűzszünetre van szükség!” – így reagált az EP-elnök kijelentésére a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja.

Hidvéghi Balázs közölte: elfogadhatatlannak tartja Roberta Metsola háborúpárti kijelentéseit. Úgy fogalmazott: nem engedhetjük, hogy a brüsszeli politikusok felelőtlen kijelentései még jobban belesodorják Európát a fegyveres konfliktusba és világháború kitörése felé lökjék a világot. Hidvéghi Balázs hozzátette: Magyarország továbbra is a béke pártján áll.

Ukrajna katonai támogatása azonban továbbra is napirenden van. A Leopard harckocsikat is gyártó német fegyverkonszern vezetője szombaton azt javasolta: gyártsák le Ukrajnában az országnak szánt nyugati tankokat. Armin Papperger szerint a beruházás 200 millió euróba kerülne.

Állítása szerint már folynak a tárgyalások az ukrajnai harckocsigyár építéséről.

Kijev pedig már vadászbombázókat is kér. Sajtóhírek szerint egy arizonai katonai bázison jelenleg két ukrán pilóta teszteli szimulátorokon, hogy mennyi idő alatt tudnának megtanulni amerikai vadászgépeket vezetni.

Eközben pénteken Olaf Scholz német kancellár Joe Biden amerikai elnökkel találkozott Washingtonban, zárt ajtók mögött. A Reuters érsülései szerint arról állapodtak meg, hogy szankciókat vezetnek be Kína ellen, ha az fegyvereket szállít Oroszországnak.

A kínai fegyverszállítások ügye Ursula von der Leyen jövő heti washingtoni látogatásán is fontos téma lesz. Joe Biden már előre megüzente, hogy kemény fellépést vár az EU-tól abban az esetben, ha Kína beavatkozna a konfliktusba.

Peking közben álhírterjesztéssel vádolja Washingtont és tagadja, hogy fegyverekkel támogatná az oroszokat. A kínai Népi Kongresszus ülésszakának vasárnapi megnyitóján azonban bejelentették, hogy idén több mint 7 százalékkal növelik a védelmi kiadásaikat.

Forrás: hirado.hu