Fidesz: az új cég tevékenységével megtakaríthat 30-40 millió forintot

Fotó: behir.hu

Beszámolók és a Modern Városok Programmal kapcsolatos döntések voltak napirenden a májusi közgyűlésen. A Fidesz-KDNP frakció szerint fontos határozatok születtek a Munkácsy-negyeddel, a Wenckheim kerékpárúttal és a nyomdaipari képzéssel kapcsolatban.

A Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. ügye nem volt napirenden a májusi ülésen, mégis vitát kavart a polgármesteri hivatal beszámolójának tárgyalásakor. Hanó Miklós kiemelte: természetesen látják a most induló cég hiányosságait, de véleménye szerint a kezdeti nehézségek után jól el tudja látni a feladatait a cég.

 – A jelenlegi formában ez a cég meg tud takarítani a fűnyírással éves szinten 30-40 millió forintot, és az önkormányzat azt is kátyúzásra és más felmerülő igényre tudja majd fordítani. Akkor, amikor úgy döntött a közgyűlés, hogy létrehozza a városgazdálkodási céget, éppen az volt a cél, hogy ne budapesti vállalkozókhoz kerüljön a bevétel, hanem a saját vállalatunkat segítsük. Emellett az áfa összegével és az elérhető nyereséggel is tudunk spórolni – hangsúlyozta Hanó Miklós, a KPE Békés megyei Elnöke.

A közgyűlésen tárgyak ügyek közül a Fidesz-KDNP frakció kiemelte a Modern Városok Programhoz kötődő nyomdaipari képzés kialakításával kapcsolatos döntést. Ennek értelmében a közgyűlés segíti a megállapodást a Gál Ferenc Főiskola, az Óbudai Egyetem és a Békéscsabai Szakképzési Centrum és a Marzek Kner Packaging Kft. között.

– Az Óbudai Egyetem a gyakorlati képzését helyezte volna ide, hiszen ilyen géppark nem lesz az országban sehol – egyedülálló, csak Békéscsabán alakítanak ki ilyen tanműhelyt. Amikor jelezte az Óbudai Egyetem ezirányú szándékát, akkor a város elkezdett egy olyan egyeztetést, amelynek az a célja, hogy a teljes képzést Békéscsabára helyezzék ki – emelte ki Kiss Tibor. Az alpolgármester hozzátette: a májusi közgyűlési döntés értelmében a város vállalta, hogy akár anyagi támogatást is nyújt a képzéshez azért, hogy Békéscsabán elindulhasson az államilag finanszírozott egyetemi nyomdaipari képzés már 2019. szeptemberében.

A képviselők ismét kifejezték köszönetüket a rendőrség, a katasztrófavédelem és a polgármesteri hivatal munkatársainak.

Dr. Ferenczi Attila kiemelt egy Pénzügyi-, Gazdasági, és Városfejlesztési Bizottsági döntést is, amelyről ugyan az ülésen nem volt szó, de a helyi vállalkozásokat érintheti.

– Tízmillió forint áll rendelkezésre, ezért a bizottság úgy döntött, hogy 500 ezer forint, de maximum 50 százalék erejéig támogat eszközfejlesztő, eszközpótló beruházásokat vagy fejlesztéseket, ezáltal a békéscsabai cégek fejlődhetnek és növelhetik a versenyképességüket – tájékoztatott Dr. Ferenczi Attila. Hozzátette: a pályázatot megküldték a pénzügyi támogatásokat vizsgáló irodának, de vélhetőleg június közepén kiírja az önkormányzat a pályázatot, amellyel reményeik szerint 20-25 helyi vállalkozónak tudnak majd támogatást nyújtani.

A többségi frakció képviselői elmondták, hogy a hulladéktároló edényekről szóló döntés sok egyedül élő, főként időskorú békéscsabainak nyújt segítséget. A frakcióvezető hangsúlyozta: míg eddig mindenkinek, aki egyedül él, számos igazolást kellett beszereznie ahhoz, hogy a kisebb, 60 literes kukát kapja, a csütörtöki határozatot követően már elég egy nyilatkozatot benyújtani az érintetteknek.

(behir.hu)