Fidesz: A gyöngyöspatai romák ügye is a Soros-hálózat politikai-pénzügyi manipulációjáról szól

Fotó origo.hu

A gyöngyöspatai romák mögött is a Soros-hálózat politikai és pénzügyi manipulációja áll – mondta Böröcz László, a

Fidesz országgyűlési képviselője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. Szavai szerint a helyi romákat egy Soros György által pénzelt szervezet uszította, és ez – az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány – indította el a pert a magyar állam ellen is. Ez a Soros-szervezet perelte ki az államból és az önkormányzatból az iskolai szegregációra hivatkozva azt a százmillió forintot, amelyet helyi roma családoknak kellene kifizetni – mondta Böröcz László, aki szerint az ügy valójában a Soros-hálózat újabb politikai és pénzügyi manipulációjáról szól, „hiszen a pénzért és a hatalomért még arra is képesek, hogy egy település életét teljesen felborítsák és iszonyatos feszültségeket keltsenek”. Az ügy pikantériájának nevezte, hogy a gyöngyöspatai gyermekek elkülönítése 2004-ben, a Gyurcsány-kormányzat alatt kezdődött, és „zavartalanul folytatódott a teljes szocialista-liberális kormányzás idején”. A szegregációt az iskolában a Fidesz-KDNP kormányzása alatt szüntették meg – jegyezte meg.

„Mi is történik Gyöngyöspatán” címmel tett közzé videót Hollik István a Facebook-oldalán. A Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója ebben arról beszél, hogy Gyöngyöspatán a szegregáció 2004-ben, a szocialista liberális kormányok alatt kezdődött, a baloldali kormányok semmit nem tettek a szegregáció felszámolása érdekében. 2010 után a nemzeti kormány azonnal jelezte, hogy a szegregációt meg kell szüntetni, de az iskolát az önkormányzat üzemeltette – tette hozzá.

Gyüre Csaba, a Jobbik alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján a gyöngyöspatai roma diákok kártérítésével kapcsolatos kérdésre válaszolva azt mondta: amíg jobbikos polgármestere volt a településnek, addig rendben volt minden, tudták kezelni a problémákat. Gyüre Csaba nemmel válaszolt arra a felvetésre, hogy a Magyar Gárdát érti-e a probléma kezelése alatt.

A Népszava információi szerint jobboldali körökben is sokan szerencsétlennek és károsnak ítélték Orbán Viktor múlt heti szavait, miszerint a kártérítés nem más, mint munka nélkül keresett pénz. Ezzel ugyanis a magyar miniszterelnök nemcsak a gyöngyöspatai cigányokat haragította magára, hanem sok máshol élő romát is. MTI, INDEX.HU, ATV.HU, NÉPSZAVA