Fidesz: A bevándorláspártiak mielőbb át akarják nyomni a migránskvótát az uniós tagállamokon

A kép forrása: faktor.hu

A bevándorláspártiak mielőbb át akarják nyomni a migránskvótát az európai uniós tagállamokon – jelentette ki a Fidesz-frakció szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján. Halász János úgy fogalmazott: a távozó bevándorláspárti Európai Bizottság és a vele szövetséges erők kényszerpályára akarják állítani a tagországokat és a novemberben felálló új brüsszeli testületet. Hétfőn a francia, a német, az olasz és a máltai belügyminiszter egy olyan megállapodást készít elő, amely megalapozhatja a migránsok automatikus elosztását, ezt pedig rá akarják erőltetni a többi tagállamra és az uniós jogrendszerre is – hangoztatta a frakciószóvivő.

Megállapodott Németország, Olaszország, Franciaország és Málta a Földközi-tengeren felvett migránsok elosztási vészmechanizmusáról – jelentette be hétfőn Michael Farrugia máltai belügyminiszter. A máltai tárcavezető szerint német, francia és olasz hivatali partnereivel sikerült egyezségre jutniuk a kérdésben egy közös dokumentumról, amelyet egy átfogóbb uniós megállapodás alapjául készülnek majd beterjeszteni az uniós belügyminiszterek következő tanácskozásán. Maria Ohisalo, az EU soros elnökségét ellátó Finnország belügyminisztere hozzátette: a megállapodás időben korlátozott és csak a Földközi-tengeren kimentett menedékkérőkre összpontosít.

Továbbra is szigorú marad az olasz bevándorlási politika – jelentette ki Giuseppe Conte olasz miniszterelnök hétfőn New Yorkban. „Egy jottányit sem fogunk engedni az emberkereskedelem és az illegális bevándorlás elleni harcból” – mondta Conte, hangsúlyozva: Olaszország nem fogad el semmiféle mechanizmust, amely a migrációt serkentené. Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter átverésnek nevezte a tengeren felvett migránsok szétosztási mechanizmusáról született máltai megállapodást, és óvatosságra intett Luigi Di Maio olasz külügyminiszter is, aki szerint a szétosztás bejelentése az indulásokat ösztönözheti. ORIGO.HU, MTI