Fiatalok ügyességi kismotoros vetélkedője Kiskőrösön

A Kiskőrös-környéki tanya-világ ifjú kismotoros versenyzői felállnak a rajtvonalhoz. - A kép forrása: saját felvétel.

A kiskőrösi Polgári Kisgazdák az alábbiakra hívták fel a KPE Honlap figyelmét: 2019. május 18-án, szombaton a Kiskőrös-könyéki tanya-világ ifjú kismotorosai ügyességi versenyen mérték össze a tudásukat.

A verseny része volt közlekedés-biztonsági vetélkedő is, majd a közúti forgalom elől elzárt kismotoros teszt-pályán, a kihelyezett bóják között kellett a versenyzőknek a kismotorokkal ügyességi vonalon végig motorozniuk – tájékoztatták a Kisgazda Polgári Egyesület Honlapját a rendezvény szervezésében is közreműködő polgári kisgazdák. – Mint elmondták: Magyarország több olyan térségében, így Bács-Kiskun megyében is, ahol még jellemzően megmaradt a tanyás településszerkezet, a kismotorok a tanyákon élő emberek minden-napjaiban nagy szolgálatot adnak.

A kismotoros ügyességi verseny vezető szervezője, Csima Béla elmondta: „Mosonmagyaróvár után robogunk tovább Kiskőrösre, ahol szintén 8. alkalommal nyitja meg kapuit a Simson – Robogó Roadshow! Aki igazi kismotoros, és ha az ideje engedi, itt van, és az ügyességi pályák bajnoka, a csigafutam győztese vagy a gyorsulási verseny sztárja.”

A Kiskőrös-környéki tanya-világban élő fiatalok a kismotoros ügyességi versenyen is összemérik a tudásukat, és a közlekedés-biztonsági ismereteikről is számot adnak. – A kép forrása: saját felvétel.

A nap programja az alábbiak szerint alakult: 13:45-14:45 – Motoros Ügyességi verseny Simson és Robogó kategóriában; 14:45-15:00 – Ügyességi verseny részegen-látó szemüveggel; 15:00-15:30 – Csigafutam – Mert: lassan is kell tudni a kismotorral közlekedni; 15:45-16:00 – Eredményhirdetés; 16:00-16:40 – Motoros show-műsor.

A motorkerékpár teljesítménymérő padon egész nap lehetőség volt a kismotorok teljesítményének a mérésére. – A rendezvény látogatása minden esztendőben ingyenes.

A közlekedés-biztonsági vetélkedő után a rajthoz állnak a Kiskőrös-környéki tanya világ ifjú kismotoros versenyzői. – A kép forrása: saját felvétel.

A Polgári Kisgazdák arra hívják fel a figyelmet, hogy a kismotoros közlekedésben legfontosabb a közlekedés-biztonság. Jelenleg tovább-fejlesztésre szorul a szerviz-hálózat és az alkatrészellátás. Teljesen non-profit jelleggel szükség lenne a rendszám nélküli kismotorok időszakos közlekedés-biztonsági karbantartására, ahol az elvégzett javításokról hivatalos bizonylat készülhetne, feltüntetve a motorszámot és az alvázszámot, valamint a jármű digitális fotóját. A bizonylat egy példánya a szerviz hivatalos nyilvántartásába kerülne öt évig. Ez az intézkedés nem csak a közlekedés-biztonságot segítené, hanem könnyebbé tehetné az esetleg eltulajdonított járművek felkutatását is. Jelenleg, éppen a tanyákon élő fiatalok érdekében a szerviz-szolgáltatások bővítése lenne a legfontosabb feladat. Egy tanyasi fiatalnak ugyanis többnyire csak a kismotorja segítségével van lehetősége eljutni a kistérségi központokba, az ottani a szakképző intézményekbe, idegen-nyelvórákra és egyéb kulturális rendezvényekre. Sajnos messze még az idő, amikor minden fiatal számára terepjáró személygépkocsi áll a rendelkezésére. Bizony, addig még sok kismotor fogja kiszolgálni a tanyasi lakosságot. (KPE)