Ferenc pápa üzenete: a mostani ünnep a pandémia Karácsonya

Fotó Franco Origlia, Getty Images Hungary

Ferenc pápa idei karácsonyi üzenetében is jobbító szándékú kritikával illette a bíborosokat, püspököket és a vatikáni hivatalnokokat. Arra kérte őket hétfőn az Apostoli Palotában, hogy hagyjanak fel az intrikákkal.

A katolikus egyházfő már a korábbi években is arra használta fel ezt az alkalmat, hogy alaposan megbírálja a pápai állam papságát. Egy alkalommal egyenesen „lelki Alzheimer-kórban” szenvedőknek nevezett egyeseket – számolt be az MTI.

A pápa szerint az egyházon belüli konfliktusok a jobb- és baloldaliak, illetve a progresszívek és a tradicionalisták között csak ártanak az egyháznak, és eltorzítják igazi természetét.

Emiatt jó volna, ha elkerülnénk a konfliktusokat, és újra azt érezhetnénk, hogy ugyanazon az úton járunk

– jelezte az egyházfő.

Hangsúlyozta továbbá, hogy a válság nem ugyanaz, mint a konfliktus, mert a válság az egyházban lehetőség a megújulásra, de a konfliktusok csak

felemésztik az energiánkat, és jó alkalmat adnak a gonosznak a kísértésre.

Rögzítette:

Az első rossz, amelyhez a konfliktusok vezetnek bennünket, és amelyet el kell kerülnünk, a szóbeszéd, a tartalmatlan csevegés, aminek az az eredménye, hogy végül csak magunkkal foglalkozunk. Itt lesz a válságból konfliktus.

A koronavírus-járványhelyzettel kapcsolatban a katolikus egyházfő azt mondta:

A mostani ünnep a pandémia Karácsonya.

Hozzátette ugyanakkor, hogy ez a válsághelyzet

nagy alkalom arra, hogy megtérjünk, hogy visszanyerjük hitelességünket és hogy mindenkiben felszítsuk a testvériség utáni világméretű vágyat

– írja a Vatican News.

Támpontként a pápa a Biblia nagy alakjainak válsághelyzeteit tekintette át, mint Ábrahám, Mózes, Illés, Keresztelő János, tarzuszi Pál és legfőképpen Jézus Krisztus nehéz helyzetei.

Kritikái mellett a pápa azt is leszögezte, hogy

a Kúriában sokan vannak azok, akik tanúságot tesznek alázatos, diszkrét, csendes, becsületes és szakmai munkájukról.

Ugyanakkor bírálta a fősodratú média szereplőit is, kiemelve, hogy miközben a problémák azonnal az újságok címlapjára kerülnek, addig

a remény jeleiről a médiumok alig tesznek említést, azt is csak később vagy nem is mindig.

Hogy legyőzzük a válságot, kegyelmi időnek kell tekinteni, melyet azért kaptuk, hogy megértsük az Isten akaratát az imádságon keresztül – hangsúlyozta a pápa.

Zárógondolatként pedig rögzítette:

Az Örömhír hirdetésének nagylelkű és szenvedélyes szolgálata, főként a szegényeknek, adja meg, hogy meglássuk Isten arcát.

Forrás: index.hu, Patthy Loránd Imre