Ferenc pápa megnyithatja a vatikáni levéltárnak a XII. Piusra vonatkozó részét

XII. Pius pápa. - A kép forrása: hu.wikipedia.org

Azok, akik megéltük a II. Világháborút és még személyes emlékeink is vannak, csak nagy tisztelettel emlékezhetünk meg XII. Pius pápáról azaz a pápasága előtti Pacelli bíborosról. Rendkívül nehéz történelmi helyzetben védenie kellett a kétezer éves Egyházat, a keresztényeket, és eleget kellett tennie az Egyház szeretet-parancsának. XII. Pius pápát méltatlan támadások érték, olyanoktól is akik sokat köszönhettek a Vatikán óvatos, de ugyanakkor segítő tevékenységének. (Dr. Turi-Kovács Béla, a Kisgazda Polgári Egyesület országos elnöke)

Fotó: Frederico Lombardi atya. – A kép forráas: prweek.hu

Federico Lombardi szentszéki szóvivő vasárnap megerősítette a titkos vatikáni levéltár újabb részlegének megnyitási szándékát, miután Abraham Skorka argentin rabbi úgy nyilatkozott, hogy Ferenc pápa nyilvánosságra hozhatja a XII. Pius pápaságára vonatkozó dokumentumokat.

Lombardi ugyanakkor azt mondta, Skorka rabbi kijelentései nem jelentenek újdonságot. A XII. Pius pápaságának (1939-1958) időszakára vonatkozó vatikáni levéltári anyag és más dokumentáció nyilvánosságra bocsátásának szándéka már évtizedek óta napirenden szerepel – hangoztatta a szóvivő. Hozzátette: az archívum megnyitásának ideje attól függ, mennyi kell még a hatalmas dokumentáció rendszerezéséhez.

Fotó: Abraham Skorka rabbi, a Buenos Aires-i Latin-Amerikai Rabbiképző Szeminárium vezetője és Ferenc pápa. – A kép forrása: daylitheology.org

Lombardi atya Abraham Skorka rabbi, a Buenos Aires-i Latin-Amerikai Rabbiképző Szeminárium vezetője nyilatkozatára reagált. Skorkát, akit régi barátság fűz az egyházfőhöz, Ferenc pápa csütörtökön, magánaudiencián fogadta a Vatikánban. Skorka a brit The Sunday Timesnak vasárnap azt hangoztatta, hogy Ferenc pápa nyithatná meg XII. Pius archívumát. Skorka emlékeztetett arra, hogy a Jorge Mario Bergoglio Buenos Aires-i érsekkel 2010-ben írt könyvükben a jövendőbeli pápa azt hangsúlyozta, hogy az egyháznak nem szabad félni az igazságtól és meg kell nyitnia az archívumokat. Skorka rabbi tagja lesz a Ferenc pápát május 24-26. között a Szentföldre kísérő pápai delegációnak. Lombardi egy korábbi, 2009-es nyilatkozata szerint az Eugenio Pacelli, azaz XII. Pius pápaságának éveiben felhalmozódott levéltári anyag, mely egybeesik a második világháború és a holokauszt korszakával, összesen 16 millió lapból áll. Ezek az ötvenes évek végétől több mint 15 ezer borítékban várnak arra, hogy a levéltárosok átvizsgálják őket. Akkor Lombardi azt mondta, 4-5 év kell a feldolgozásukhoz. A pápák és szentszéki hivatalok teljes dokumentációját őrző titkos vatikáni levéltár anyagát a tudósok 2039-ig használhatják. Ugyanakkor nyitott a második világháborús hadifoglyokra (1939-1947), valamint a II. Vatikáni Zsinatra (1962-1965) vonatkozó szekció is. (Forrás: MTI)