Ferenc pápa elárulta, mire gondolt Budapesten

Fotó Vatican Media

A remény útjának, valamint Európa gyökereihez való visszatérésnek nevezte budapesti és szlovákiai látogatását Ferenc pápa, aki az útja utáni első általános audiencián beszélt a szeptember 12. és szeptember 15. között szerzett benyomásairól szerdán. Ferenc pápa kijelentette:

az Evangélium képviselte reményt látta viszont Budapesten, ahol az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséjét mutatta be.

Megjegyezte, hogy a katolikus, továbbá más keresztény egyházak és a zsidó közösség képviselőivel tartott közös találkozók a remény erejét bizonyították.

Útjával Európa szívében tett imazarándoklatot, amely számára az európai gyökerekhez való visszatérést jelentette. Mint mondta, látogatása helyszínein „élettel teli gyökerekre talált”, miközben

máshol az európai gyökereket muzeális leletként őrzik, ideologizálva és eszközként használva tekintély vagy hatalom vezérelte érdekből.

Az egyházfő kifejtette, látogatása során gyakran gondolt arra, miként álmodták meg az alapító atyák az Európai Uniót (EU), amelyet biztosan nem „az ideológiai gyarmatosítás divatos ügynökségeként” képzeltek el. Ferenc pápa beszédében hangsúlyozta, hogy emlékeztetett azokra, akik a legnehezebb időkben a hit és a keresztény élet gyökereit képviselték, közöttük Mindszenty József bíboros és az eperjesi görögkatolikus püspök Gojdics Péter Pál nevét említve.

Ferenc pápa kiemelte a pozsonyi roma közösséggel tartott találkozót, hangoztatva, hogy a roma testvéreket be kell fogadni. Hozzátette, hogy miközben Nyugat-Európát a demográfiai tél uralja, addig Magyarországon és Szlovákiában „virágzást látott, fiatal párokkal és gyerekekkel”.

Forrás: index.hu, MSZ