Ferenc pápa: Afrika problémáit Afrikában kell megoldani

Fotó MTI, EPA, ANSA, Alessandro Di Meo

A Szentatya az egykori gyarmatosító hatalmak felelősségét hangsúlyozta a kontinens helyzete kapcsán

A Bahreinből hazatérő Ferenc pápát egy, a repülőgépen tartott sajtótájékoztatón próbálták kellemetlen helyzetbe hozni liberális olasz újságírók, ám csalódniuk kellett, mert a katolikus egyházfő azt hangsúlyozta, hogy Afrika problémáit Afrikában kell megoldani.

A Szentatya világossá tette, a migránskérdés egyik akadálya a tetten érhető képmutatás, ugyanis a mindenki számára vállalható megoldást az afrikai kontinens tragikus helyzetének rendezésével kellene kezdeni, de igazán komolyan, emelte ki az Il Giornale.

„Az Európai Unió együttműködése, racionális megoldási javaslata elkerülhetetlen, nem lehet csak Olaszországra, Spanyolországra, Ciprusra és Görögországra testálni a partra érkezők ellátási és ügykezelési felelősségét” – mondta Ferenc pápa a Bahreinből Róma fele tartó járaton.

Az egyházfő az általa nagyra becsült volt német kancellár, Angela Merkel szavait idézte, amely szerint Afrika problémáit Afrikában kell megoldani. „Az uniónak érdemes lenne egy Afrikára szabott fejlesztési tervet készítenie, ám az az érzésem, egy-egy afrikai ország még nem ura a földjei mélyén rejlő természeti kincseknek, amelyek sorsa és haszna napjainkban is az egykori gyarmatosító hatalmaktól függ. Menjünk, és oldjuk meg a problémát!” – nyilatkozta a Vatican Newsnak a pápa.

Újságírói kérdésre kitért az olasz politikai élet változásaira: „Nagy kihívás előtt áll Giorgia Meloni, nem csupán mert Olaszország történetének első női miniszterelnöke, hanem harcolnia kell azon ellenzéki erők ellen, akik már az első naptól kezdve a mihamarabbi bukására spekulálnak. A legjobbakat kívánom munkájához, az ellenzékieknek az együttműködést javaslom, mert Giorgia Meloni minden olasz miniszterelnöke lett.”

Az orosz–ukrán háború kapcsán kijelentette: „Beszéltem Lavrov orosz külügyminiszterrel, és abban maradtunk, még nem jött el egy találkozó ideje” – válaszolta egy kérdésre Ferenc pápa.

Meloni miniszterelnök a pápa szavai után köszönetet mondott a Szentatyának a bátorításért, és mindenekelőtt a nemzeti és nemzetközi együttműködésre buzdításért. Szintén köszönetét fejezte ki Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes: „Köszönjük bölcs szavait. Olaszországot valóban nem lehet egyedül hagyni, és valóban nem tud mindenkit befogadni.”

Forrás: Magyar Hírlap

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/ferenc-papa-afrika-problemait-afrikaban-kell-megoldani