Ferenc pápa: A bolygó jövőjét veszélyezteti az egoizmus, a közöny és a felelőtlenség

Fotó MTI, EPA

Az egoizmus, a közöny és a felelőtlenség lassan végez a bolygóval, veszélybe sodorva a fiatalok jövőjét – jelentette ki Ferenc pápa egy videoüzenetben egy olyan platform elindítása alkalmából, amely az ökológiai átalakítási folyamatok megindítására ösztönző kezdeményezéseket fog össze.

Nagy a felelősségünk, különösen a jövőbeni generációk felé. Milyen világot akarunk hátrahagyni gyerekeink és fiataljaink számára? Az egoizmusunk, a közönyünk és felelőtlenségük veszélyezteti az ő jövőjüket!

– idézi a katolikus egyházfőt az MTI.

Ferenc pápa egy olyan, többéves programon alapuló platform elindítása alkalmából tett közzé videoüzenetet, amelynek célja bevonni az egész katolikus világot egy ökológiai átalakítási folyamatba, amelyet a katolikus egyházfőnek a teremtés védelméről is szóló Áldott légy (Laudato si’) nevű 2015-ös enciklikája ihletett.

A nekünk otthont adó ház régóta szenved a sebektől, amelyeket ragadozó hozzáállásunkkal ejtettünk, amely hozzáállás miatt a bolygó és forrásai tulajdonosainak képzeljük magunkat, s amely miatt felhatalmazva érezzük magunkat, hogy felelőtlenül bánjunk a javakkal, amelyeket Isten adott nekünk. (…)

Ezek a sebek drámai módon meglátszanak a példa nélküli ökológiai válságban, amely a földet, a levegőt, a vizet és általában az ökoszisztémát sújtja,

amelyben az emberek élnek – mondta. Hozzátette, a jelenlegi világjárvány még nyilvánvalóbbá tette a következményeket leginkább elszenvedő természet és a szegények jajkiáltásait, bizonyossá téve, hogy minden kapcsolatban áll és kölcsönösen függ egymástól, s hogy „egészségünk nem választható el annak a környezetnek az egészségétől, amelyben élünk”.

A pápa felszólított arra, hogy

öleljünk magunkhoz egy új ökológiai megközelítést, amely átalakítja annak módját, miként a világon élünk, ezen belül életmódunkat, kapcsolatunkat a Föld forrásaival, és általában látásmódunkat, amellyel az emberi létre és arra tekintünk, hogy miként éljük életünket.

A szerves humánökológia – amely nem csak a környezetvédelmi ügyeket, hanem az embert is magában foglalja összességében – lehet képes arra, hogy ismét meghallja a szegények jajkiáltásait, és élesztőnek szolgáljon egy új társadalom számára.

A pápa szerint „van remény”, s úgy fogalmazott, hogy „a saját kultúránkkal és tapasztalatunkkal, valamint saját kezdeményezéseinkkel és kapacitásainkkal mindnyájan hozzájárulhatunk ahhoz, hogy földanyánk visszanyerje eredeti szépségét, és a teremtés ismét Isten terve szerint ragyogjon”.

Forrás: index.hu, Patthy Loránd Imre