Fenntartható vízgazdálkodás: 71 millió forint szemléletformálásra

MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Várhatóan augusztus végén nyílik meg „A fenntartható vízgazdálkodással kapcsolatos szemléletformálás” című (RRF-4.2.1-22) felhívás.

A felhívástervezet szerint az Agrárminisztérium dolgozhat ki a fenntartható vízgazdálkodás megvalósítását célzó tájékoztató programokat, amihez kereken 71 252 080 forint áll rendelkezésre.

A vissza nem térítendő támogatásból az Európai Unió felé elszámolandó költségek forrása a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz (56 104 000 forint), míg az unió felé nem elszámolható költségek hazai forrásrészből kerülnek biztosításra 15 148 080 forint összegben. Ezzel összefüggésben a kiíró felhívja a figyelmet, hogy „a projekt költségvetésének megfelelően részletezettnek és ily módon ellenőrizhetőnek kell lenni ahhoz, hogy meghatározható legyen a költségek, illetve ezen belül az elszámolható költségek besorolása”.

A projekt keretében legalább 100 mezőgazdasági termelői szövetséget kell létrehozni a hatékony vízfelhasználás előmozdítása és nyomon követése érdekében, 2024. július 31-ig. A másik számszerűsített célkitűzés szerint a víztakarékos gazdálkodást megvalósító gazdák által művelt területek nagyságának 2026. január 31-ig el kell érnie a 10 000 hektárt. A „víztakarékos gazdálkodásra való átállás” azt jelenti, hogy a gazdálkodók

  • intézkedéseket alkalmaztak a talaj szervesanyag-tartalmának növelésére;
  • átálltak kevésbé vízigényes/szárazságállóbb növényekre;
  • természetes vízvisszatartást alkalmaztak az általuk művelt terület egy részén;
  • hatékony öntözési technikák alkalmaznak és újrahasznosított vizet használnak az öntözéshez.

A felhívás társadalmi egyeztetése már lezárult, a hivatalos pályázati portál tanúsága szerint a tervezethez egyetlen hozzászólás sem érkezett.

Forrás: KAVOSZ.hu