Feltételekhez köti a kormány a benzinárstopot

Fotó pixabay.com

2023. január 1-étől csak akkor tudják fenntartani a benzinárstopot, ha az Oroszországból érkező kőolajszállítás zavartalan, a százhalombattai finomító pedig folyamatosan működik – ezt az ATV-vel közölte a kormány vasárnap.

Mint arról beszámoltunk, a Mol arról tájékoztatta korábban a kisebb, családi vállalkozás keretében működő benzinkutat, hogy az ország működése és az energiabiztonsága érdekében november 28-tól, hétfőtől nem tudnak ismét sem dízel üzemanyagot, sem benzint biztosítani a számukra. Az intézkedés 400-500 benzinkutat érint. Jellemzően egy-egy töltőállomáson 8-9 ember dolgozik, most 4-5 ezer ember állása került veszélybe – mondta a Napi.hu-nak Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének (FBSZ) elnöke. Az FBSZ frissítette a listáját, amelyen csak nőtt az üzemanyaghiánytól szenvedő töltőállomások száma. A teljes lajstromot ezen a linken találja.

A kereslet nagy, a kínálat kicsi

Az ATV-nek nyilatkozó szakértő szerint, ha a kormány jelenlegi formában meghagyja az árstopot az üzemanyagokra, tovább nő majd a kereslet. A problémát az okozza majd – Balogh József -, hogy nem lesz elég kapacitás a finomítókban, „és ha bármi történne a barátság kőolajvezetékkel, akkor már az alapanyag is hiányozni fog.”

Forrás: index.hu

https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/feltetelekhez-koti-a-kormany-a-benzinarstopot.763917.html