Feltámadhat a Magyar Nemzet

Médiaműhely. - A kép illusztráció. - A kép forrása: ambientmediagroup.hu
A kormány nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette a KESMA irányításszerzését / HVG: Feltámadhat a Magyar Nemzet, 2019-ben a CEMP-csoport tulajdonosai is felajánlkozhatnak a médiaholdingnak

A Magyar Közlöny szerdai számában megjelent kormányrendelet értelmében nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítette a kormány a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány irányításszerzését az Opus Press, az Echo TV, a New Wave Media Group és a Magyar Idők Kiadó felett. Közérdek fűződik Magyarországon a print médiakultúra megmentéséhez – hangsúlyozta a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) az MTI-hez, illetve a Magyar Közlönyhöz szerdán eljuttatott közleményében. Azt írták, a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény lehetőséget biztosít a kormánynak arra, hogy közérdekből nemzetstratégiainak minősítsen egyes vállalati összefonódásokat. A kabinet eddig huszonegyszer hozott ilyen döntést, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványt érintő fúzió nemzetstratégiai jelentőségűvé nyilvánítása tehát nem egyedi eset – szögezték le.

A HVG értesülései szerint a KESMA nagyjából márciusra teszi ésszerűbbé gazdálkodását, ahol szükséges, összevon, átalakít cégeket, megszüntet vezető beosztásokat, és elbocsátja a feleslegessé váló munkatársakat. A hetilap úgy tudja: az még vita tárgya, hogy az Echo TV és a Hír TV önálló csatorna marad-e, viszont várhatóan hónapokon belül újraindul a Magyar Nemzet. A HVG rámutat: mivel „Liszkayék a Magyar Nemzetet jó és mindenképpen erősebb márkanévnek tartják, mint a pár ezer példánynál megrekedt Magyar Időket, ezért várhatóan hónapokon belül feltámad a Simicska Lajos által bezárt napilap, ezzel pedig a Gajdics Ottó vezette újság süllyesztőbe kerülhet”. A hetilap szerint előbb-utóbb a TV2 is bekerül az alapítvány alá, ám ez a lépés pénzügyileg sokkal hosszadalmasabb. A HVG szerint adódik továbbá a kérdés, hogy „az Indexszel sziámi ikrek módjára összenőtt CEMP-csoport tulajdonosai mikor kapnak felszólítást arra, hogy tegyék meg ők is felajánlásukat az alapítvány javára”. Médiavezetők körében az a hír járja, hogy „ennek az ideje is el fog jönni, legfeljebb a májusi uniós parlamenti választások utáni időszakra tolódik” – teszi hozzá a hetilap.

HVG.HU, MTI