Felszámoljuk az illegális szemétlerakókat/ A KPE kezdeményezi, hogy legyen vétség, illetve bűncselekmény az illegális hulladéklerakás

A kép forrása: termeszetvedelem.hu

Győr-Moson-Sopron megye KPE elnöke, polgármester tájékoztatott minket arról, hogy a Dunántúl Ausztriához közelebb eső területein egyre gyakrabban tapasztalják, hogy a határon túlról hoznak illegálisan hulladékot és azokat lerakják elsősorban a kistelepülések külső területeire.

Nem kevésbé veszélyes az, hogy a nagyobb településekről hasonló módon szállítanak ki kistelepülések határába esetenként még veszélyes hulladékot is.

Az önkormányzatoknak nincs megfelelő eszköze ahhoz, hogy ezeket az illegális lerakókat felszámolják, illetve utolérjék azokat, akik a szállításokat elvégzik.

A KPE parlamenti képviselői kezdeményezik, hogy a Fidesz-frakció nyújtson be az országgyűléshez törvényjavaslatot az illegális hulladéklerakás büntetőjogi szankcionálására. (kpe)

Tisztítsuk meg az országot! elnevezéssel projekt indul, amelynek részeként megkezdődik az elmúlt évtizedekben felhalmozódott, illegálisan lerakott hulladék felszámolása – közölte a kormányszóvivő szerdán a kormány honlapján.

Szentkirályi Alexandra videójában kiemelte: a kormány az év elején elfogadta a klíma- és természetvédelmi akciótervet, hiszen „mindannyian tiszta, szép országot egészséges környezetet és tiszta vízű folyókat szeretnénk”. Ennek a része az illegális hulladéklerakók felszámolása, amelynek irányába nagy lépést tettek az úgynevezett Hulladékradar applikáció bemutatásával. Ez az ingyenesen letölthető alkalmazás lehetővé teszi, hogy az emberek bejelentsék, ha valahol illegális hulladékot találnak és aztán a hatóságok el tudják távolítani – mondta a kormányszóvivő.

Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára hozzátette: a kormány kijelölt öt olyan szervezetet, amelyek az illegális hulladék felszámolásának közreműködői lesznek. Ezek a MÁV Zrt., a Magyar Közút Zrt., az erdőgazdasági társaságok, a nemzeti parki igazgatóságok, az Országos Vízügyi Főigazgatóság, valamint különböző önkormányzatok.

Első körben – augusztusban és szeptemberben – lesz egy pilot projekt minden közreműködő szervezetnél, és annak alapján véglegesítik a projektet az év második felében – ismertette az államtitkár.

(MTI, kormany.hu)