Fellélegezhetnek az önkormányzati és állami lakásbérlők…

A kép forrása: lakaskultura.hu

Egy friss kormányrendelet értelmében az állami vagy helyi önkormányzati tulajdonban lévő lakások bérlői megnyugodhatnak, ha pár hónapon belül – a veszélyhelyzet ideje alatt – lejárna a bérleti szerződésük. Nem fenyegeti ugyanis őket az, hogy el kell hagyniuk a bérleményt: a kormány döntése alapján új pályázat kiírása nélkül, a bérlő egyoldalú írásbeli nyilatkozatával meghosszabbodik a szerződés hatálya, egészen a veszélyhelyzet lejártáig. Fontos, hogy erről legkésőbb a szerződés lejártának napjáig kell nyilatkozni.

Nem kell kipakolni a lakásból

Ugyanez a rendelkezés vonatkozik az állami vagy helyi önkormányzati tulajdonú helyiségek bérleti szerződéseire is – vagyis nem csak a lakás céljára szolgáló helyiségekre.

Egy látszólag apró, mégis jelentős módosítás történt a kormány megítélése szerint leginkább veszélyeztetett ágazatokban (turizmus, vendéglátóipar, szórakoztatóipar, szerencsejáték, filmipar, előadóművész, rendezvényszervező, sportszolgáltatás) tevékenykedő cégek nem lakás céljára vonatkozó bérleti szerződései szabályozásában: az eddig hatályos jogszabály szerint idén június 30-ig nem lehetett felmondással megszüntetni a bérleti szerződéseket, ez a rész most azzal egészült ki, hogy a bérbeadó nem járhat el így. Vagyis a bérbevevők, ha úgy gondolják, felmondhatják a szerződést.

A rendelet – amely a veszélyhelyzet kihirdetése előtt keletkezett szerződésekre is vonatkozik – a mai nappal hatályba is lépett.

Forrás: Privátbankár.hu