Felkészülni! Vigyázz! Fagy!

A kép forrása: erdmost.hu

Az elmúlt telek igen változatos képet mutattak a hőmérsékleti minimumok és a fagyos időszakok tartama szempontjából. A tavalyi enyhe tél a végén erősített rá, de az előző évben folyamatosan dőltek meg a hidegrekordok. Ez alapján „időjós” legyen a talpán, aki meg tudja mondani, hogy mire készülhetünk az idén.

Egy dolog azonban megszívlelendő. Ha egy gazdaság a fő kárszezonban menetrendszerűen védi a bevételét jég- és viharkárokra szóló biztosítással, akkor itt van ismét a lehetőség, hogy költséghatékonyan, fagyokra is térítő „csomag” verzióra cserélje gyakorlatilag nulla többletráfordítással a jelenlegi biztosítását. Mielőtt rátérnénk, hogy a számtan szempontjából miért érdemes konstrukcióváltásban gondolkodni, nézzük meg előtte a kritériumokat, aminek teljesülniük kell ahhoz, hogy téli fagykár téríthető legyen a biztosító részéről.

 

Főszabály szerint a fagynak olyan tőszámcsökkenést kell eredményeznie, ami szükségessé teszi tavasszal a terület újrahasznosítását. Ez azt jelenti, hogy az adott táblában nagyjából minden második tőnek ki kell pusztulnia a feltétel szerint átlagosan. Azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy mínusz 15 fokos hidegnek kell beállnia ahhoz, hogy téli fagy káreseményről beszélhessünk, amit ráadásul ellenőriz a biztosító az erre a célra létrehozott meteorológiai rendszerben.

A repce esetében például térítéshez arra is szükség van, hogy meglegyen ősszel a technológiailag elvárható tőszám és legalább 6-8 leveles állapotú növény menjen a télbe. A kipusztult növények „múmiái” tavasszal még megtalálhatók a károsodott területen, így azok hiánya egyből indokolja a kizárást, vagyis arra nem lehet hivatkozni, hogy elfújta azokat a szél. – És most jöjjön a matek. – Az idei 4 Mrd Ft-os támogatási keret 5 Mrd Ft-ra történő emelése ismét alátámasztja azt a számítást, hogy az „A csomag” biztosításoknak ismét megvan a létjogosultsága, mert az igénybe vehető támogatási intenzitás ismét a 65%-os mérték irányába röpíti a visszatérítést. Nagyon egyszerűen lefordítva, ha kötünk egy „A” csomagot, akkor a fizetendő díj ugyan magasabb lesz az elején, mint egy szimpla jég és viharbiztosítás, viszont utólag több pénzt kapunk vissza és mondhatni ajándékba kaptunk egy fagybiztosítást is egyben. A növénybiztosítási portál segítségével kiszámolható, hogy mennyit térítenek a biztosítók fagykár esetén. A kárszakértői támogatást is kapható annak érdekében, hogy a jogos kárigény a lehető legjobban érvényesíthető legyen. Igényeljen Agrisk partner kártyát, hogy egyszerűen juthasson hozzá ehhez a szolgáltatáshoz. (A szerző: Surmann Árpád, kárszemle portálvezető, agrárbiztosítási szakértő. Forrás: agroinform.hu)