Felkérte Orbán Viktort a kormányalakításra Áder János

Fotó MTI, Miniszterelnöki Sajtóiroda, Miniszterelnöki Sajtóiroda, Benko Vivien Cher

Orbán Viktort, a választásokon győztes Fidesz elnökét kérte fel kormányalakításra Áder János. Orbán Viktor a kormányalakítási felkérést elfogadta, rövid beszédében azt mondta, hogy a veszélyek évtizede előtt állunk. 

Péntek reggel fogadta Áder János köztársasági elnök Orbán Viktor miniszterelnököt, az országgyűlési választásokon győztes Fidesz-KDNP pártszövetség miniszterelnök-jelöltjét a Sándor-palotában. A köztársasági elnök felkérte a kormányalakításra Orbán Viktort.  

Áder János: A választók döntése világos és egyértelmű

„Harmadik alkalom, amikor egy hasonló szituációban állhatunk önök előtt” – mondta Áder János. Először fordult elő 1990 óta, hogy két nagyobb pártszövetség indult el egymás ellen a választáson, ezen a választáson volt a legtöbb megfigyelő, ezen választás után nyújtották be a legkevesebb jogorvoslati kérelmet, és most született a leghamarabb végeredmény. A választás eredménye, a választók döntése világos és egyértelmű – fogalmazott a köztársasági elnök. Sem az új Országgyűlés, sem az új kormány legitimitását nem lehet megkérdőjelezni. 

Orbán Viktor: A veszélyek évtizede előtt állunk

Orbán Viktor elfogadta a felkérést, majd azt mondta, ugyanúgy fog kormányt alakítani, mint az utóbbi ciklusokban: a következő négy év feladatai alapján alakítja ki a szerkezetet és választja ki a minisztereket.

Minden kormánytaggal és államtitkárral négyéves ciklusra akarok megállapodni – mondta Orbán Viktor. A kormányfő szerint más természetű évtized áll előttünk, mint ami mögöttünk volt. A veszélyek évtizede áll előttünk, háború van, emelkednek az árak, energiaválság előtt állunk, és a járványok korából sem lábaltunk ki. 

Az ország állampolgárai elvárják, hogy ezen veszélyek ellen a kormánynak védekeznie kell, és az elért eredményeket meg kell őrizni – tette hozzá. Meg kell védeni Magyarországot a veszélyekkel teli évtizedben a külső hatásoktól, és ezért döntött úgy a kormány, hogy az árstopok életben maradnak, és emelik a nyugdíjakat – hangsúlyozta a kormányfő. 

Forrás: origo.hu