Felhívás az egyszer használatos műanyagokat helyettesítő termékek népszerűsítésére

Folyamatosan bővül az egyszer használatos műanyag termékeket helyettesítő olcsó termékek köre. Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára ezért arra ösztönzi a vásárlókat, hogy ha egyszer használatos műanyagtermékeket felváltó alternatív termékeket látnak, fotózzák le és osszák meg közösségi oldalán.

Ma már bizonyított és közismert tény, hogy az egyszer használatos termékek, például a műanyagból készült fültisztító pálcikák, evőeszközök, tányérok, poharak, egyes ételtárolók, szívószálak és a léggömbpálcikák károsak a környezetre. A leginkább környezetromboló termékek forgalmának korlátozása az uniós kötelezettség mellett a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben is megerősített célkitűzése a kormánynak. Az egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalának betiltásáról szóló törvényjavaslatról a héten szavaz az Országgyűlés. Így hamarosan hazánkban is eltűnhetnek az egyszer használatos műanyagtermékek a kereskedelmi egységek polcairól.

Boros Anita hangsúlyozta, hogy folyamatosan bővülnek és már egyre nagyobb mennyiségben fordulnak elő a kiskereskedelmi egységek polcain ITM javaslata szerint betiltandó, egyszer használatos műanyagtermékeket helyettesítő olcsó termékek.

Az államtitkár a műanyagmentes július kezdeményezés kapcsán arra hívott fel mindenkit, hogy aki az egyszer használatos műanyagtermékeket felváltó alternatív árut lát a kereskedelmi egységek polcain, termékmegjelenítés nélkül fotózza le, tegye közzé és jelölje meg a @dr.boros.anita instagram oldalát, hogy meg tudják mutatni, milyen széles körben érhetőek el az egyszer használatos műanyagtermékeket helyettesítő, alternatív termékek.

(ITM Kommunikáció, kormany.hu)