Felgyorsult a digitális átalakulás az agráriumban

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária/FM

Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára: a digitális technológiák jelentősen hozzájárulnak az élelmiszergazdaság hatékonyságának a növeléséhez, és már folyik a Digitális Agrár Stratégia társadalmi vitája is.

A precíziós gazdálkodás bevezetéséhez mutattak be gyakorlati megoldásokat az I. PREGA START Konferencia és Gazdafórum előadói Nagykátán. Az Agroinform.hu portál, az Agrármarketing Centrum és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezésében megtartott rendezvényen a kis- és közepes gazdálkodóknak kínáltak elméleti és gyakorlati ismereteket. Czerván György előadásában kiemelte, hogy a precíziós gazdálkodás elemei mára a kényelmi funkciókon túl versenytényezőkké váltak. Elsősorban a nagyobb jövedelmet garantáló szántóföldi növénytermesztésben vannak jelen, ám minden más agrárgazdasági ágazatban van létjogosultságuk. A magyar élelmiszergazdaságban a mostaninál 60%-kal nagyobb termelési potenciál van, amely az új technológiák révén kihasználható lesz. A szenzorok, drónok, robotok használatával a szántóföldi gazdálkodásban 50-80 euró/Ha költségcsökkentést lehet elérni, miközben 5-15 százalékkal növekednek a termésátlagok. A zöldségtermesztésben lehetőség van a fagyveszély előrejelzése, megfelelő technológiával pedig akár automatikus fagyvédő öntözés indítására is. Az üvegházi zöldségtermesztésben a termesztő közeg minden eleme mérhető és szabályozható, ez azonos minőségű, de nagyobb mennyiségű termelést tesz lehetővé. A gyümölcs és szőlő telepítése már precíziósan, GPS-technológia segítségével történhet. Ebben az ágazatban lehetővé vált az is, hogy minden egyes növényről külön gyűjtsük az adatokat. Ez csökkenti a kijuttatott vegyszer mennyiségét, hatékonyabbá teszi a védekezést. Drónok segítségével mérhető a talajnedvesség, humusztartalom, sőt egyes típusok képesek a műtrágya, vegyszer célzott kijuttatására is. Az állattenyésztésben mód van egyedi adatgyűjtésre és erre épülően egyedi takarmányozásra és gyógyszeradagolásra. Az erdészet területén szenzorok segítségével nyert adatokból pontosan tervezhető az erdőtelepítés, önjáró erdészeti gépek alkalmazásának lehetősége, mikroklíma mérőállomás hálózat kiépítése. A Digitális Agrár Stratégia nem önálló ágazati stratégia, hanem a már kitűzött ágazati célokhoz igazodó olyan dokumentum, amely a magyar mezőgazdaság modernizálását kívánja előmozdítani. (Forrás: FM Sajtóiroda).

Dr. Hajnal Károly a Kisgazda Polgári Egyesület választókerületi megbízottja méltatta Czerván Györgynek, a Nagykáta és környéke országgyűlési képviselőjének és Fideszes országgyűlési jelöltjének eddigi munkásságát, a térség fejlesztésében betöltött kimagasló munkáját, aki méltó az újraválasztásra. A Polgári Kisgazdák arra kérnek minden választópolgárt, hogy a szavazatával támogassa Czerván György megválasztását és a Fidesz-KDNP választási listáját. (KPE)