Felfújható lufifegyverekkel akarják megtéveszteni az orosz hadsereget az ukrán fronton

Fotó depositphotos.com

Az Ukránok reménykednek, hogy ennek megfelelően nem fából készült tankokat kapnak.

A gumifegyverrel nem lehet ugyan elpusztítani az ellenséget, de meg lehet téveszteni, fölösleges akciókra lehet bírni. A lufifegyverek megsemmisítésére ugyanis igazi – drága – lövedékeket pazarol el a szemben álló fél.

A világ egyik legerősebb tüzérségi fegyvere, a HIMARS rakétarendszer percek alatt felfújható, méretarányos mását árulja egy cseh vállalat. Nem hivatalos adatok szerint havonta több tucat álrakétarendszert és áltankot visznek a frontra.

Akár egyedül is össze lehet állítani a cseh vállalat egyik legkeresettebb termékét. A csomagolás egy leeresztett matracra emlékeztető tárgyat rejt, de ha felfújják, egészen más képet fest. Ez ugyanis egy ál-HIMARS rakétarendszer, az egyik legfejlettebb amerikai tüzérségi fegyverrendszer méretarányos, felfújható képmása, ami még a modern hadseregek felderítőit is megtéveszti.

Csak egy kompresszor kell hozzá, és pillanatok alatt kész a hordozható álrakétarendszer. Rendszámtáblája és lámpái is vannak, sőt, akár a rakétaindító konténerét is lehet mozgatni. A valódi HIMARS ballisztikus rakétarendszer dollármilliókat ér, felfújható képmása ennek töredékébe kerül. Bár ezzel a gumifegyverrel nem lehet az ellenséget elpusztítani, meg lehet azonban téveszteni, fölösleges csapatmozgásokra és akciókra lehet bírni, hogy a lufifegyverek megsemmisítésére drága, igazi rakétákat pazaroljanak el.

A vállalat igazgatója hivatalosan nem ismerte el, hogy Ukrajnába is küldenek ilyen lufi-rakétarendszereket, azt azért elárulta: 2022-ben harmadával nőttek bevételeik, az ukrajnai háború kirobbanása óta megugrott a kereslet termékeik iránt, és a világ minden tájáról érkeznek megrendelések.

„Hirtelen, robbanásszerűen emelkedett az érdeklődés irántuk”

– árulta el Poven Kumaresan, az Inflsatech marketingigazgatója.

 „A háború előtt csak egy nagyon kicsi piacunk volt, alig tudott rólunk néhány szereplő. Az utóbbi időben nagy érdeklődés övezte munkánkat” – tette hozzá.

A vállalat több mint harminc terméket kínál, melyekből havonta átlagosan ötvenet értékesít. Az ügyvezető igazgató azt mondta: inkább gyártana játékokat, mit lufiból hadieszközöket, de a világ sajnos megköveteli az ilyen eszközök készítését is.

„Bár örülnék, ha inkább gyermekeknek készíthetnék játékokat, előbb biztonságossá kell tenni a világot a gyerekeknek, hogy utána visszatérhessünk a polgári termékek gyártására” –fogalmazott Vojtech Fresser, a vállalat ügyvezető igazgatója.

Hivatalos adatok szerint az Egyesült Államok legkevesebb 20, míg más országok legalább 13 valódi HIMARS-rakétarendszerrel látták el az ukrán hadsereget a háború kezdete óta. A 80 kilométeres hatótávolságú, rendkívül pontos találatokra képes amerikai tüzérségi fegyver jelentős tényező az ukránok kezében.

Forrás: hirado.hu