Felfüggesztették az Északi Áramlat-2 üzembe helyezését

Felfüggesztették az Északi Áramlat-2 földgázvezeték üzembe helyezését megelőző hatósági eljárást kedden Németországban. A hír hatására már emelkedni is kezdtek az árak a holland gáztőzsdén.

A hálózatos iparágak működését felügyelő hatóság (Bundesnetzagentur) közleménye szerint a vezetékrendszer németországi szakaszát üzemeltető vállalat csakis akkor kaphatja meg a földgázszállítás megindításához szükséges tanúsítványt, ha a német törvényeknek megfelelő társasági jogi formában szerveződik.

Ezért a beruházást irányító, svájci központú Nord Stream 2 AG úgy döntött, hogy létrehoz egy német leányvállalatot a vezeték németországi szakaszának üzemeltetésére. A tanúsítási eljárás az új cég felállításáig szünetel. A hatóság majd a leányvállalat, mint új kérelmező által újonnan benyújtott dokumentumok alapján dönt az ügyben – áll a közleményben.

A Handelsblatt című német üzleti lap szerint a felfüggesztés több hónappal elnyújthatja az üzemeltetői tanúsítvány kiállításának folyamatát, amelyet az eredeti menetrend szerint legkésőbb január 10-ig le kellene zárni. Ugyanakkor a fő beruházó orosz Gazprom akár az eljárás vége előtt is elindíthatja a földgázszállítást, bár ebben az esetben szabálysértési bírságot kockáztatna.

Kilőttek a gázárak

A döntés bejelentésének hatására a holland TTF gáztőzsdén a gázár decemberi kontraktusa az addigi megawattóránkénti 84 eurós árról rögtön 89 euróra emelkedett. Már a 84 eurós gázár is 5 százalékos pluszt jelentett az előző árhoz képest, ezzel azonban már 11 százalékra nőtt az emelkedés.

A következő hetekben feltehetően nem is fog csökkeni a gáz ára, ez pedig azt jelenti, hogy az áram ára is nőni fog várhatóan (a gáz- és az árampiac összekapcsolódása miatt). Ez elsősorban azokat a cégeket érintheti negatívan, amelyeknek a következő időszakban kell leszeződniük gázra vagy áramra, az ő energiabeszerzésük jelentősen drágulhat.

Forrás: via MTI, Portfolio, index.hu, Bereznay Iatván