Felfüggesztették a börtönzsúfoltsági kártalanítások kifizetését

Fotó Mészáros Diána

Június 15-ig nem fizethető ki börtönzsúfoltság miatt megítélt kártalanítás – döntött kedden az

Országgyűlés. A parlament 139 igen, két nem szavazattal és négy tartózkodás mellett fogadta el a Varga Judit igazságügyi miniszter által beterjesztett, a börtönzsúfoltsági kártalanításokkal kapcsolatos visszaélések megszüntetése érdekében szükséges haladéktalan intézkedésekről szóló törvényt. A jogszabály rögzíti azt is, hogy a kormánynak a bűncselekményekből származó károk enyhítéséről szóló és a bűncselekmények áldozatainak érdekeit érvényre juttató új szabályozást kell kidolgoznia május 15éig. Egy harmadik határidő a törvényben szeptember 30.: eddig kell a kormánynak biztosítania, hogy a büntetés-végrehajtási intézetek átlagos kihasználtsága ne haladja meg a 100 százalékot.

„A tagállamok és igazságügyi hatóságaik feladata az alapvető jogok hatékony tiszteletben tartásának a biztosítása, összhangban a nemzeti törvényeikkel és nemzetközi kötelezettségeikkel, köztük az emberi jogok európai egyezményéből fakadó vállalásaikkal” – kommentált a Népszavának az Európai Bíróság szóvivője.

A „börtönbizniszről” szóló keddi parlamenti szavazáson kiderült, hogy a baloldal ismét a bűnözők és a „Soros-hálózat” oldalán áll – hangoztatta Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője keddi sajtótájékoztatóján. Mint fogalmazott: sem Gyurcsányék, sem a szocialisták, sem a párbeszédesek nem szavazták meg a kártalanítások kifizetésének felfüggesztését. A mostani egy ideiglenes döntés, végleges szabályozás a nemzeti konzultáció után lesz, a Fidesz képviselője emiatt újabb nemzetközi támadásokra számít a „Soros-hálózat” részéről – tette hozzá.

Az ATV Híradójának Gyüre Csaba jobbikos országgyűlési képviselő bírálta a javaslatot és a Fidesz büntetőpolitikáját, majd a szavazási lista alapján 18 jobbikos képviselő, többek között Gyüre is jóváhagyta a tervezetet. A csatorna a voksolást követően érdeklődött a Jobbiknál, hogy mivel indokolják a javaslat támogatását. A párt úgy fogalmazott, hogy „2016-ban a Fidesz szavazta meg a börtönbizniszt lehetővé tevő törvényt, amit egyedül a Jobbik utasított el. Végre a Fidesz is belátta, hogy hibázott 2016ban, és most ezt törvénybe is foglalta. Ahhoz, hogy a jövőben se kelljen a bűnözőknek kártérítést fizetni a zsúfoltság miatt, a Jobbiknak két javaslata van: építsen a kormány új börtönöket, vagy ami még célravezetőbb, számolja fel a bűnözést”.

Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke szerint az európai egyezmények alapján nem lehet megtagadni a jogszerű kártérítések kifizetését, így a magyar kormány maximum a kártérítés nagyságán tud módosítani – írja az atv.hu.

Az Origo eközben arról ír: a börtönbizniszen félmilliárdot kereső Magyar Györgynek luxusautója és luxuslakása van. Az ügyvéd nem csak a gépjárművek terén áll jól: a cégadatbázis szerint Budapest egyik legelitebb és legdrágább árfekvésű helyén, a belvárosban van a bejelentett lakcíme.

MTI, ORIGO.HU, ATV.HU, INDEX.HU, NÉPSZAVA

A Polgári Kisgazdák fontosnak tartják, hogy a magyar emberek igazságérzete ne sérüljön, ugyanakkor legalább ilyen fontosnak vélik, hogy minden eljárásban, de különösen az olyan természetű ügyekben, ahol az állam érdekelt, a törvényeknek érvényesülnie kell. A hatályos törvények megváltoztatására álláspontunk szerint is szükség van, a változtatásoknak azonban összhangban kell lennie a magyar alkotmánnyal és a vállalt nemzetközi kötelezettségeinkkel. Azzal is tisztában kell lenni, hogy a magyar ügyvédi kar fontos és pótolhatatlan része az igazságszolgáltatásnak. (kpe)