Felesleges aggodalom a földek vételáráról

A tévhitek gyorsan terjednek és így fordulhat elő, hogy a termőföldek adásvételére vonatkozó törvénymódosítás 2023. május elsejétől hatályos változásait sokan félreértelmezik. Ezzel együtt a leendő eladókat aggodalom töltötte el, hogy a vételárat a jövőben nem határozhatják meg.

Köztudott, hogy a termőföldek adásvétele során hatósági jóváhagyás beszerzése szükséges és meghatározott szabályok szerint többeket elővásárlási jog illet meg.

Felmerült annak gyanúja, hogy esetleg egyes szerződésekben aránytalanul magas, nem a valóságnak megfelelő vételárat tüntettek fel és ez által gyakorlatilag lehetetlenné tették az elővásárlási jog valóban jogszerű gyakorlását.

A most hatályos szabályok szerint az adott település előző naptári év átlagárait veszik alapul a reális vételár megállapítása során és ettől felfelé 10 % -kal lehet csak eltérni.

Magasabb összeg megállapítását kellően indokolni kell, az alak a fekvés, az öntözhetőség, a kerítettség és egyéb körülmények megjelölésével.

Fontos kiemelni, hogy az eltérést már a szerződésben is fel kell tüntetni, tehát nem elég az utólagos igazolás.

Mindez nem jelenti azt, hogy az eladó köteles lenne az általa megjelölt összegnél alacsonyabb áron értékesíteni ingatlanát, legfeljebb az merülhet fel, hogy a nem indokolt magas vételár mellett a jogügyletet nem hagyják jóvá.

A Polgári Kisgazdák részéről fontosnak tartjuk annak hangsúlyozását, hogy a módosítás a helyi termelők kiszorítására irányuló visszaélések elkerülését és nem pedig a szerződéses szabadság korlátozását szolgálja!

                                                           Dr. Turi-Kovács Béla

Dr. Bakos Zoltán                                                                                       Kékesi Márton