Felértékelődik a NATO szerepe

Fotó: Szecsődi Balázs

Felértékelődik a NATO szerepe, mert Európa biztonsága ma törékeny lábakon áll – mondta Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Lengyelországban, ahol a Varsó melletti Wesolában ünnepséget rendeztek annak alkalmából, hogy Magyarország, Lengyelország és Csehország húsz, Szlovákia pedig tizenöt éve csatlakozott a NATO-hoz. Orbán Viktor hangsúlyozta: hosszú évtizedek óta nem kellett szembenézni olyan zavaros nemzetközi helyzettel és terrorfenyegetéssel, mint manapság, de „nemcsak szavakkal veszünk részt” a terrorellenes küzdelemben, hanem katonáinkkal is. Magyarországról ma 692 katona szolgál a világ különböző pontjain, és hamarosan újabb 130 katona csatlakozik hozzájuk – közölte a kormányfő, kiemelve: olyan szintre akarják fejleszteni a hadsereget, hogy meg tudja védeni Magyarországot és a NATO-ban is megállja a helyét. A miniszterelnök köszönetet mondott a visegrádi országoknak, amiért segítettek megvédeni Magyarország déli határát a migránsoktól.

Nem kell olyan európai uniós hadsereg, amely helyettesítené a NATO-erőket – hangsúlyozta Andrej Babis cseh kormányfő vasárnap Varsóban a visegrádi négyek (V4) NATO-belépésének évfordulója alkalmából a magyar, a lengyel és a szlovák miniszterelnök részvételével rendezett ünnepségen. A szövetség előtt álló kihívásokról beszélve Babis megállapította: új követelmények fogalmazódtak meg „valamiféle európai hadsereg létrehozására, amely helyettesíthetné a NATO-erőket”, amivel ő nem ért egyet. Hozzátette: nem szeretné, hogy az európai védelmet „valamiféle európai titkár irányítsa, és a védelmi lépéseket olyan kaotikus módon koordinálják, mint például az euróövezet esetében”. Elmondta: tervek vannak a hibrid fenyegetésekre, a dezinformációra és a kibervédelemre összpontosító új uniós ügynökségek létrehozására.

Szerinte ezekkel az ügyekkel a NATO-nak kell foglalkoznia, szorosan együttműködve az EU-val. ORIGO.HU

A Polgári Kisgazdák változatlanul fontosnak tartják Orbán Viktor korábbi javaslatát az Európai Uniós haderő felállítására. Meggyőződésünk, hogy az uniónak szüksége van saját katonai erőre is. (kpe)