Felemás szezonra számítanak a gyümölcstermesztők

A kép forrása: magro.hu

Felemás szezonra számítanak a gyümölcstermesztők idén. Bár a minőségre nem lehet panasz, a mennyiségre annál inkább. Eddig nagyjából feleannyi gyümölcs termett, mint a korábbi években: és cseresznyéből, meggyből, kajsziból is kevesebbet szüretelhetnek. Mindez az árakon is meglátszik: harmadával is többe kerülhetnek ezek a gyümölcsök – hangzott el az M1 Híradójában.

Roskadoznak az ágak a cseresznyétől a Szomolyai Önkormányzat kertészetében.  Idén olyan sok termett a gyümölcsből, hogy a polgármesteri hivatal a helyiek segítségét kérte a szürethez. Annak érdekében, hogy jól menjen a munka a jelentkezők között még egy szelfikészítő versenyt is meghirdettek.

Jurecska Györgyné Szomolya polgármestere elmondta, hogy egy szelfiversenyt indítottak a szüretelők között. A fotókat a község Facebook-oldalára lehető feltölteni, és a legtöbb lájkot szerző szüretelő szelfifotó-készítője kaphatja az első helyet.

Traktorral viszik a ládákba szedett cseresznyét a Csorvási kertészetben, ahol 40 hektáron szedik le a fákról a gyümölcsöt a következő két hétben. Legalább 160 tonna terméssel számolnak, ami elég jónak mondható, igaz ebben a gazdaságban már viszonylag nagy területen esővédő fóliával és jégvédő hálóval próbálják elejét venni az időjárás okozta károknak.

„Az, hogy nincs minden területünkön ilyen még, az csak annak köszönhető, hogy ez viszonylag nagy beruházás, és ezt nem tudjuk természetesen azonnal megcsinálni. Ezeket folyamatosan építgetjük. Bízunk benne, hogy rövid távon a teljes területre kerül majd esővédő fóliarendszer és jégháló is” – mondta  Nemesnyik István az HUNAPFEL Kft.  ügyvezetője.

Amíg más gyümölcsnek nem tett jót, hogy heteken át nem esett az eső, addig a szamócának ez nem okozott gondot. Persze öntözni kellett az ültetvényeket, de így csak annyi vizet kapott a növény, amennyire éppen szüksége volt.

„Az a szerencsésebb helyzet mégis, hogy ha nem esik túlzott mennyiségű eső, mert voltak olyan éveink, amikor a maghátakat elárasztotta a víz, szivattyúkkal kellett mentesítenünk a víz alól az epret, és nagyon sok lerohadt” – árulta el Nezdei Sándorné, aki egy családi gazdálkodást vezet Csökölyön.

Kárt okoztak a tavaszi fagyok

Az idei év a szakemberek szerint felemás lesz, hiszen a várható gyümölcs terméssel minőségileg nem lesz gond, mennyiségileg viszont annál inkább.

Becslések szerint ugyanis mintegy 500 ezer tonnára lehet számítani az évi, átlagos 800-900 ezer tonnával szemben.

„Tudni kell, hogy a gyümölcstermelésnél gyakran előfordul, hogy egy-egy gyümölcsfélénél virágzás idejében beköszönt a fagy”–  mondta Mártonffy Béla. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítói osztályának elnöke hozzátette, idén olyan helyzet alakult ki, amelyre eddig nem volt példa, hogy a március végétől számított hat hétben, 7-8 alkalommal volt fagyos az éjszaka.

„Ez pedig minden gyümölcsfajt érintett a szamócától egészen a körtéig, vagy a dióig”  – tette hozzá.

A kevesebb termés várhatóan a bolti árakban is visszaköszön majd. Szinte biztos, hogy drágulnak a gyümölcsök. A kereskedők szerint akár 30-40 százalékkal is többe kerül majd például a cseresznye, a meggy, a kajszi, vagy az őszibarack.

Forrás: hirado.hu