Felelősen a migrációról – Ferenc pápa: felelősségteljes migrációt biztosít az ENSZ globális csomagja / Erőszakba torkollott az ENSZ migrációs csomagja elleni tüntetés Brüsszelben

Fotó Origo
Nagy tisztelője vagyok Ferenc pápának. Szociális kérdésekben, az egyházban szükséges reformok ügyében, mélységesen egyetértek a Szentatyával. A migráció kérdésében tudomásul kell vennünk, hogy Ferenc pápa olyan földrészről érkezett, amely megszenvedte a gyarmatosítást, ahol népirtás volt az indiánok között, ahol számos országban ma is mélyszegénség van, tehát a földrész a migráció egyik forrása. A Pápa keresztényi kötelezettségének tesz eleget, amikor az elesettek, a szegények mellé áll, és azok számára igyekszik támogatást szerezni.
Mi, akik itt élünk Európában, tudjuk, hogy a gyarmatosítás korszakában (tehát sok helyen még ma is) úgyszintén a keresztes háborúkkal számos bűnt követtünk el. Földrészünk azonban – így az európai ember – a hellén-római-keresztény kultúra megtartója és hordozója. A migráció a mi számunkra olyan veszélyeket hordozhat, amely egész kultúránkat fenyegeti.

A védekezés a tömeges migrációval szemben a Polgári Kisgazdák meggyőződése szerint indokolt és szükségszerű. Európa egységes fellépése, védekezése folyamatosan alakul, Magyarország ennek a védekezésnek az eredményességéért dolgozott eddig és küzd a jövőben is.

Azt remélem személy szerint a Polgári Kisgazdák vezetőjeként, hogy Ferenc pápa Európa és így Magyarország álláspontját is megérti és elfogadja. A magam részéről azt kívánom, hogy a Pápa a Mindenható akaratából legyen még sokáig itt közöttünk, és töltse be azt a nemes feladatot, amit vállalt a kereszténység vezetését, egységének megteremtését.

TKB

Az ENSZ globális migrációs csomagja olyan eszköz, amely révén felelősséggel, szolidaritással és könyörülettel lehet segíteni azokat, aki elhagyják hazájukat – jelentette ki Ferenc pápa a római Szent Péter téren advent harmadik vasárnapján mondott beszédében. A katolikus egyházfő hangsúlyozta, hogy a Marrákesben elfogadott nemzetközi paktum a „biztonságos, rendezett és szabályozott” migrációért jött létre, és viszonyítási pont kíván lenni az egész nemzetközi közösség számára.

Brüsszelben vasárnap több ezren vonultak utcára az ENSZ migrációs csomagja ellen tiltakozva. A tüntetők egy csoportja rátámadt a rendőrökre, akik könnygázzal és vízágyúval oszlatták fel a tömeget. A hatóságok szerint nagyjából 5500 ember vett részt a flamand bevándorlásellenes és szélsőjobboldali szervezetek által meghirdetett demonstráción. A tiltakozók egyebek mellett a határok lezárását és Charles Michel miniszterelnök lemondását követelték, sokan baloldal- és migránsellenes rigmusokat skandáltak.

Előzőleg Rómában több ezer ember tüntetett szombaton a migránsok jogaiért és tiltakozva a kormány migránsellenes politikája ellen. A demonstrációt az USB szakszervezet és a Potere el popolo (Hatalmat a népnek) nevű „szélsőbaloldali” pártszövetség szervezte. A tiltakozók közül egyesek olyan sárga mellényt viseltek, mint a hetek óta tüntető párizsiak, és voltak köztük szép számmal migránsok is, akik a rasszizmus megfékezését és Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter távozását követelték. MTI