Félelmetes szövetségessel tárgyalt Putyin, nagyon nagy a baj

Fotó gondola.hu

Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonbeszélgetést folytatott iráni kollégájával, Ebrahim Raiszival. Erről a Kreml sajtószolgálata számolt be augusztus 17-én.

Mindkét fél elégedettségét fejezte ki az orosz-iráni kapcsolatok elért magas szintjével kapcsolatban. Emellett megerősítették a kétoldalú kapcsolatok további fejlesztése iránti elkötelezettségüket a kereskedelem, az energia, a szállítás és logisztika, valamint a környezetvédelem területén  

– áll a közleményben.

Putyin és Raiszi megvitatták a nemzetközi és regionális ügyekben való együttműködés bővítését, többek között figyelembe véve Iránnak a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) teljes jogú tagjaként való részvételét és a BRICS-tevékenységekhez való csatlakozás iránti érdeklődését.

Az orosz elnök ezenkívül részvétét fejezte ki az augusztus 13-án, egy sirazi mecsetben elkövetett terrortámadás miatt.

Korábban, július 4-én Irán teljes jogú tagként csatlakozott az SCO-hoz. Raiszi megjegyezte, hogy a teljes jogú tagság javítani fogja a biztonság, a gazdasági fejlődés és az ország szuverenitásának biztosítása feltételeit.

Putyin ugyanakkor rámutatott, hogy az SCO szilárdan elkötelezett a nemzetközi jogon alapuló világrend kialakítása mellett.

Forrás: origo.hu

https://www.origo.hu/nagyvilag/20230817-putyin-telefonbeszelgetest-folytatott-az-irani-elnokkel.html