Felázott talajon zajlott a göcseji mezőgazdaságigép-találkozó, de ez nem volt baj

Fotó Gyuricza Ferenc

Izgalmasabbá tette az időjárás a VI. göcseji mezőgazdaságigép-találkozót, a versenyek egy része a kora délután leszakadt zápor miatt ugyanis teljesen felázott talajon zajlott. A Barlahidán tartott, szombati rendezvényen 58 traktoros próbálta ki magát valamelyik versenyszámban.

Hirdetés

A géptalálkozó a zalai mezőgazdászok ünnepe, amely nemcsak a szórakozásról, de a tudás, a tapasztalat és a technikai ismeretek bemutatásáról is szól. Három versenyszámban – szlalom, gyorsulás és pulling (erőpróba) – próbálhatták ki magukat és járművüket a traktorosok, ahogy a fő szervezők egyike, Háriné Vida Hajnalka fogalmazott: versenyhelyzetben mutatják meg azt, amit nap mint nap végeznek munkájuk során. Az idei versenypálya a technikás járművezetőknek kedvezett, egyrészt a terveknek megfelelően, másrészt a véletlen folytán alakult így. Az első versenyszámnál, a szlalomnál a pályát alakították úgy, hogy az a korábbi évekhez képest még inkább próbára tegye a traktorosok vezetési képességeit, s egy vizesárok is bekerült az akadályok közé, a gyorsulást és a pullingot pedig már az esőzés miatt felázott talajon rendezték meg.

– Az előző éveknek megfelelően alakult az érdeklődés, azaz 58 regisztrált versenyzőnk van – mondta Háriné Vida Hajnalka. – A traktorok között akadnak régi, több évtizede gyártott járművek, s modern, egészen új gépek is, továbbá a teljesítmények között is óriásiak a különbségek, így értelemszerűen több kategóriában zajlanak a versenyek.

A szlalomban és a pul­ling­ban hat-hat, a gyorsulásban hét kategóriát különítettek el. A szlalom győztesei: Szmodics Bertalan (Alma 2000 háziverseny), Takács Lajos (szervó nélküli gépek), Dömötör Csaba (Dömötör háziverseny), Mészáros Zoltán (MTZ), Gyergyák János (nagy teljesítményű munkagépek) és Halász Ákos (Rába). A pullingban Novák Mihály (kicsi), Kovács Péter (MTZ összkerékmeghajtás), Dömötör József (Dömötör háziverseny), Mészáros Zoltán (MTZ), Gyergyák János (nagy) és Major Csaba (Rába) nyert. Gyorsulásban Szmodics Bertalan (Alma 2000 háziverseny), Tóth Krisztián (kicsi), Kovács Péter (MTZ összkerék), Dömötör Csaba (Dömötör háziverseny), Ruzsics Péter (MTZ), Horváth Richárd (Ráda) és Lábodi Márk (nagy kategória) bizonyult a legjobbnak.

– Ez volt az első év, amikor versenyzőként vettem részt a géptalálkozón – mondta lapuknak az eredményhirdetést követően a novai Lábodi Márk. – Jelenleg egyetemre járok, s nyaranta egy novai mezőgazdasági vállalkozásnál dolgozom. Egy New Holland típusú traktort vezetek, ezzel indultam a versenyen is. A szlalom kifejezetten nehéz volt, nagyon oda kellett figyelni a kormányzásra. A gyorsulás jól ment, az összes ellenfelemet sikerült megelőznöm.

Az első kört a pályán a megnyitó keretében Vigh László országgyűlési képviselő tette meg, Barabás Kitti szervezővel és Háriné Vida Hajnalka főszervezővel közösen.

Forrás és fotó: zaol.hu, Gyuricza Ferenc