Fekete László értesítése alapján: Nagy szükség lenne a dolgos kezekre a mezőgazdaságban

Fotó: magro.hu
Fekete László

A statisztikai adatokból kiderül, hogy éppen akkor csökkent a mezőgazdaságban dolgozók száma, amikor a munka dandárja megkövetelné a szorgos kezeket.

Az idei év első három hónapjában közel 203 ezren dolgoztak a mezőgazdaságban országszerte. Aztán eljött a második negyedév, és jelentős visszaesést hozott magával, ugyanis 4100 fővel kevesebb dolgozó végezte el az egyre szaporodó munkákat. Az egymást követő negyedévek közötti különbség is szembetűnő, ám az még inkább ijesztő adat, hogy az idei, második negyedéves adatok 14 800 fővel maradnak el a tavalyi év hasonló időszakához képest. Márpedig bármennyire is fejlődnek a technológiák és az azokhoz rendelt mezőgazdasági gépek, minden folyamatot nem lehet gépesíteni az agráriumban.

A jelenség kifejezetten a mezőgazdaságot sújtja, ugyanis a KSH szerint az összes nemzetgazdasági ágban 2021. július–szeptemberben az egy évvel korábbihoz viszonyítva a foglalkoztatottak létszáma 36 ezer fővel több volt, pontosan 4,663 millió fő. A hazai elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 58 ezer fővel nőtt, s a visszaáramlásnak köszönhetően a külföldön dolgozók tábora 19 ezerrel csökkent.

Meglepő adat talán, hogy a foglalkoztatottak száma a férfiak esetében kilencezerrel csökkent, és a foglalkoztatási rátájuk – demográfiai okokból – mégis 0,7 százalékponttal, 78,3 százalékra nőtt. A nők esetében minden emelkedett. A foglalkoztatottak létszáma 25 ezerrel, 2,139 millió főre, a foglalkoztatási ráta 1,7 százalékponttal, 68,9 százalékra emelkedett.

A munkanélküliség csökken, de még így is 98 ezer férfi és 91 ezer nő nem dolgozik, miközben az agráriumban egész évben akadna munka.

Forrás: magro.hu, Palocsai Jenő