Fekete László értesítése alapján: Mésztrágya közvetlen a bányából

Fotó agroforum.hu
Fekete László

A Hazai Bányák Zrt. köreibe tartozó Zsámbéki dolomitbánya rendkívül jó minőségű dolomitot kínál. A dolomit, mészkő építőipari felhasználásán túl értékesítésre kerül a mezőgazdasági szempontból rendkívül fontos talajjavító, a dolomitpor is, amit köznyelven mésztrágyának hívunk.

A Hazai Bányák minden termékét közvetlenül értékesíti, így a beszállítói lánc rövidsége miatt rendkívül kedvező áron, rugalmas feltételekkel, egyedi kiszerelésekkel, testreszabott szolgáltatással, és kiszállítással tudják kiszolgálni a vásárlókat.

Miért fontos a mésztrágyázás?

talajsavanyodás a legkiterjedtebb degradációs folyamat hazánkban. Magyarországon a javításra szoruló mezőgazdasági terület mintegy 2,8 millió hektár, ezen belül a talajsavanyúság kb. 2,2 millió hektárt érint. Magyarországon a talajok közel 70%-át fenyegeti a talajsavanyodás. 

A talaj tulajdonságait részben a termőhelyi adottságok, valamint az időjárás határozza meg elsősorban. Néhány savanyító tényező azonban egyértelműen humán hatásra alakul ki. Ilyenek például a túlöntözés, mely a kilúgzás mértékét növeli, vagy bizonyos műtrágyák használata is tovább savanyítja a talajt.  A talaj kémhatását alapvetően befolyásolja a kalciumtartalom is, ami viszont befolyásolható. Minél magasabb a talaj mésztartalma, annál magasabb a talajoldat pH – értéke, tehát annál kevésbé savanyú.

Savanyú talajokban, bizonyos kationok, például az alumíniumion koncentrációja megnőhet és ez csökkenti nagyon fontos makro- és mikroelemek, például a foszfor, a kalcium és magnézium felvételét. A savanyú talajok szerkezete rendszerint levegőtlen, tömörödött és vízgazdálkodásuk is kedvezőtlen. Nincs morzsalékos talajszerkezet, romlik a talaj művelhetősége. Ezek a körülmények a talajlakó baktériumok számára sem kedveznek, csökken a nitrifikáló baktériumok tevékenysége is.

A meszezőanyag hatására a vegetációs időszakban növekszik a gyökérzóna pH értéke, javul a műtrágyák hasznosulása, illetve felvehető kalciumot biztosít a növény számára.  A kalcium nem csak a talaj, de a növény számára is rendkívül fontos. A kalciumnak kiemelkedő szerepe van a sejtfal ellenállóképességében, a szénhidrát-anyagcserében, illetve a gyökerek megfelelő fejlődésében. Szántóföldi kísérletekkel bizonyított, hogy mésztrágyázás alkalmazásával terméstöbblet érhető el.

A talaj termőképesség-fenntartásának, növelésének és a magasabb színvonalú növénytermesztésnek egyik fontos eleme a kalciumot kis mennyiségben tartalmazó, savanyú talajok meszezése.

A talajok kémhatása igen nagy hatással van a növények életére. A talajsavanyodás fokozódásával a talaj fizikai és biológiai állapota visszafordíthatatlanul leromlik, aminek következtében csökken a sikeresen termeszthető növényfajok száma, csökken a termés és a termesztés biztonsága, valamint romlik a termesztett növény ipari, takarmányozási értéke.

Azért van szükség meszezésre, mert nélküle nem jöhet létre termékeny egészséges talaj, talajélet, állatvilág és emberi közösségek. A meszezés nem öncélú, hanem a belterjessé váló gazdálkodás része a trágyázással és forgóval együtt.

A magnéziumos dolomitpor a különösen savanyú talajokon különösen hatékony, kalcium- és magnéziumtartalma révén javítja a talaj szerkezetét, különösen magnéziumigényes növényi kultúrák – burgonya, cukorrépa, évelő pillangósok, kukorica, repce, zab, kertészeti és gyógynövények – műtrágyázására ajánlott.

A Zsámbékon kitermelt dolomitpor tulajdonságai:

•             Összes Ca tartalom: 22 m/m%
•             Összes Mg tartalom: 10 m/m%
•             Semlegesítőképességi egyenérték: 55 %

NEBIH által hitelesített, Zsámbéki magnéziumos mészkő – szabványminőségű meszezőanyag
A Hazai Bányák Zsámbéki dolomitbányájából közvetlenül rendelhet talajlúgosításra tökéletesen megfelelő dolomitport többféle kiszerelésben, egyedi kondíciókkal.

Forrás: agrotrend.hu