Fekete László értesítése alapján: Elérhetőek a webGN és nitrátadatlap frissített verzió

Fotó agrarszektor.hu
Fekete László

A 2021. évi Gazdálkodási Napló „web-GN”, valamint a nitrát adatlap elektronikus beküldéséhez szükséges nyomtatványok már elérhetőek a Nébih honlapján.

A 2021. naptári évre vonatkozóan az alábbi támogatásokban résztvevőknek kell gazdálkodási naplót elektronikusan benyújtani:

  • agrár-környezetgazdálkodási kifizetés (a 2022-ben indulóknak még nem!)
  • ökológiai gazdálkodás-támogatás (a most indulóknak még nem!)
  • NATURA 2000 mezőgazdasági területeknek nyújtott kompenzációs kifizetések
  • kompenzációs kifizetések a Természeti Hátránnyal Érintett Területeken
  • élőhelyfejlesztési célú, nem termelő beruházások
  • vízvédelmi célú, nem termelő beruházások: vízvédelmi és vizes élőhely létrehozása, fejlesztése

Az egyes támogatási konstrukciók esetében beküldendő kötelező adat tartalmat a pályázati felhívások tartalmazzák, érdemes ilyenkor újra átnézni azokat.
Az adminisztrációs teher csökkentése érdekében az összes érintett támogatási konstrukcióra vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettséget egyetlen gazdálkodási napló „web-GN” beküldésével teljesíteni lehet, tehát, ha valamelyik termelő több előírásban is érintett, akkor is egy webGN-t kell beküldenie. A nyomtatvány kitöltése során meg kell adni, hogy mely támogatási konstrukcióban vesz részt, és a nyomtatványban ennek megfelelően lesznek elérhetőek a beküldendő adatok.

A gazdálkodási napló esetében az adatszolgáltatást 2022. január 1. és január 31. között kell teljesíteni. A határidő jogvesztő hatályú, utólagos beküldési lehetőség nincs!

A nitrátjelentést szintén elektronikus úton kötelesek teljesíteni az érintett termelők. A Nitrát adatszolgáltatást 2022. január 1-től 2022. március 31-ig kell teljesíteni. A nitrát adatlap esetében amennyiben az ügyfél felszólítást kap a hatóságtól, hogy nem teljesítette az adatszolgáltatási kötelezettségét határidőben, akkor lehetőség lesz a határidő letelte után is elektronikusan eleget tenni ezen kötelezettségének.
Változás történt idén ebben az adminisztrációs kötelezettségben: a nitrát adatlap 3.2 – Trágyakijuttatás adatai tárgyévben – betétlapja az alábbi mezővel egészült ki:
„Pentozán hatás miatt kijuttatott N hatóanyag (kg/ha)”.

Az adatokat mindkét eseteben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz kell ügyfélkapun keresztül, ÁNYK segítségével benyújtani, amelyhez a szükséges nyomtatványok a hivatal honlapján a http://anyk.nebih.gov.hu/ linken keresztül érhetők el közvetlenül.

Forrás: Agrofórum Online, Dr. Harcsa Marietta