Fekete Ferenc értesítése alapján: Közeleg az iparűzési adó bevallásának ideje

Fotó: Shutterstock

Az idén január 1-jétől a helyi iparűzési adóalanyok – főszabály szerint – nem az önkormányzati, hanem kizárólag a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) kötelesek benyújtani helyi iparűzési adóbevallásukat, így a 2020. évről szóló „20HIPA” bevallást is.

A bevallást azoknak kell benyújtaniuk, akik/amelyek az iparűzési adó alanyának minősülnek, és a székhelyük, telephelyük Nyíregyházán volt a 2020-as adóévben. Az ehhez szükséges nyomtatvány és kitöltési útmutató a NAV honlapján https://www.nav.gov.hu/ ÁNYK formátumban fellelhető – hívta fel dr. Kása Brigitta, Nyíregyháza aljegyzője a lakosság figyelmét szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Ettől az évtől a mentességi nyilatkozat az elektronikus önkormányzati portálon keresztül nyújtható be. Az adóalany – az adóév ötödik hónapjának utolsó napjáig – írásban köteles nyilatkozni az önkormányzati adóhatóságnak.

Papíralapon is lehet

A nyilatkozat adóbevallásnak minősül. Ez a nyomtatvány (nyilatkozat az adómentesség igénybevételéről címszó alatt) az elektronikus önkormányzati portálon tölthető ki, illetve nyújtható be. A tavalyi évről a nyilatkozat benyújtási határideje május 31., hétfő.

Azok a magánszemély vállalkozók (pl. őstermelő), akik nem egyéni vállalkozóként végzik tevékenységüket, a hipabevallást papíralapon, az önkormányzati adóhatósághoz is benyújthatják.

Forrás: szon.hu