Fekete Ferenc értesítése alapján: Cseresznyevásárral hangolódtak a szüretre Nagykörűben

Fotó szon.hu
Fotó Fekete Ferenc Facebook oldala

Újra benépesült Nagykörű központja a hétvégén. A településen ismét megrendezték a Nagy Cseresznyevásárt, melynek főszereplője természetesen a piros bogyós gyümölcs volt.

A szüret még csak most indul be igazán, ráhangolódásnak kiváló volt a két napos rendezvény. Szombaton az igazi fesztiválhangulatot hozó cseresznyevásár, vasárnap pedig a csendesebb, családias helyi piac vonzotta a látogatókat a Tisza-parti településre. Akadtak szép számmal érdeklődők, úgy tűnik, mindenki nagyon várta már a gasztroesemény újbóli megrendezését.

– A szervezők, de azt hiszem, a látogatók nevében is azt mondhatom, nagy öröm, hogy ismét benépesülhetett a faluközpont. Csodálatos időben, ínycsiklandozó ételekkel, italokkal megtelt pultokat, finom cseresznyével teli standokat és jókedvű vendégeket látok mindenfelé. Ezt vártuk már – mondta el a szervező Nagykörűi Virágzástól Befőzésig Turisztikai Egyesület képviselője, Barát József.

A rendezvényen, a nevéhez hűen a cseresznye volt a legkelendőbb. Akadt, aki csak egy kis zacskónyit vásárolt, de volt olyan is, aki több ládával cipelt az eladótól. Volt miből válogatni. Bár igaz, a leghíresebb és talán legízletesebb fajtából, a germersdorfiból még kevés érett be a vásárig, a korábbi fajtákkal sem járt rosszul egy vevő sem. Az ár fajtától és mérettől függően 800 és 1200 forint között mozgott kilónként, aki korai érésű meggyet szeretett volna venni, megtehette 600-700 forint kilónkénti áron.

A gyümölcsök mellett természetesen számtalan más finomságot kínáltak a vendégeknek. Persze ezek között is voltak olyanok, melyben fellelhettük a piros bogyóst.

– Hogy mi készült? Egy kiváló marhapörkölt, melyet áfonyával és persze cseresznyével „bolondítottunk meg” – mondja Csányi Sándor, s mutatja az üres edényt, az étel délre egy szemig elfogyott. A „ gulyáskirály” desszertnek cseresznyés gombócot kínált. A helyi pékség standjáról cseresznyés lepényt, piskótát és rétest lehetett választani, de találhattunk cseresznyés sajtot is, cseresznyelekvárt az asztalokon és még sorolhatnánk. A híres körűi gyümölcs az ételek mellett a kézműves termékeken is sorra megjelent motívumként.

A sok gasztroélmény után vagy közben színes programok is szórakoztatták a látogatókat. Egész nap szólt a zene, népi, ügyességi játékok és lovaglás várta a gyerekeket, aki pedig kíváncsi volt a falu többi részére, lovaskocsis falutúrán vehetett részt. Vasárnap a szokásos helyi piaccal zárult a cseresznyés hétvége.

Forrás: szon.hu, Rimóczi Ágnes