Fekete Ferenc értesítése alapján: „Aranyat ér az országnak” – folyamatos a kitermelés a Mol új vecsési olajlelőhelyén

Forrás origo.hu

Jelentős mennyiségű kőolajat talált a Mol Vecsés határában, 2100 méter mélyen – ahogy egy szakértő fogalmazott az M1 Híradójának – szinte a kert végében. Az új kút eleinte napi 600 hordót képes kitermelni, de ezt később akár meg is duplázhatják. A Vecsés 2 olajkút a Mol harmadik legnagyobb hozamú feltáróhelye, amely legalább annyi olajat hoz majd a felszínre, mint amennyivel csökken az elöregedő algyői mező éves kitermelése – közölte az M1 Híradó.

Folyamatos a kitermelés Magyarország legújabb olajlelőhelyén Vecsés határában. A Mol júliusban kezdett kutatófúrásba a területen, ahol a szükséges tesztüzem után bebizonyosodott, hogy eddig ismeretlen kőolajmezőt sikerült felfedezni, több mint 2000 méter mélyen.

Az új kút napi 600 hordó termeléssel indul, amit később 700–1000 hordóra emelnek. Ez azt jelenti, hogy az olajcég mintegy 10 százalékkal növeli meg magyarországi kőolajkitermelését. Az adatok szerint a Vecsés 2 névre keresztelt olajkút a Mol harmadik legnagyobb hozamú magyarországi kútja lett, ami legalább annyi olajat hoz a felszínre, mint amennyivel csökken az elöregedő algyői mező éves nyersanyag kitermelése.

Nem függ senkitől ennek a kitermelése, csak a mi kollegáinktól. Ennél nagyobb biztonság, ellátásbiztonsági szempontból nincsen. Az az olaj, amit Magyarországon termelünk, az a gáz, amit Magyarországon termelünk, az tényleg aranyat ér. Aranyat ér nekünk is, aranyat ér a fogyasztóknak, aranyat ér az országnak, és nem utolsósorban aranyat ér a költségvetésnek, hiszen csak ebben az évben több mint 230 milliárd forintnyi bányajáradékot fizet be a Mol azokért az ásványkincsekért, amiket Magyarországon kitermelünk

– fogalmazott Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója.

A vecsési olajat közvetlenül a százhalombattai Dunai Finomítóba szállítják. A szakemberek szerint a nyersanyag minősége jobb, mint az orosz uráli kőolajé.

Tóth Máté energiajogász az M1-en elmondta, hogy Magyarországon négyezer méter mélyen találtak eddig kőolajat, Vecsésen viszont alig valamivel több mint kétezer méteren.

„Szinte a kert végében, tehát egy megközelíthető olajmezőről van szó, és a kitermelés olyan mértékű, hogy a becslések szerint amint megindul a kitermelés, és ez ezer hordóra is felmehet naponta, ez azt jelenti, hogy a Mol hazai kitermelésének a 10 százalékát jelentő mennyiséget találtunk. És a teljes magyarországi olajmennyiség 5 százalékát tudja fedezni ez, ami nagyon-nagy szám.”

A szakértő hozzátette, minden hazai kitermeléssel – legyen szó gázról vagy kőolajról – saját ellátásunk biztonságát tudjuk növelni.

A vecsési új olajkút november 11-től működik. Ennek azért van nagy jelentősége, mert a meglévő hazai kőolajmezők készletei kimerülőben vannak. A Mol hatalmas erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a termelést szinten tartsa: a vállalat az elmúlt öt évben 133 milliárd forintot költött erre. Ha ezt nem tette volna meg, akkor évente 15-20 százalékkal csökkenne a hazai olajkitermelés.

Forrás: hirado.hu