Fekete Ferenc értesítése alapján: A mezőgazdaságot érinti most sok tűz

Aratási tűzvédelmi gyakorlat Tóalmáson. - Tartsuk gondosan be a tűzvédelmi előírásokat, hogy erre élesben sohase kerüljön sor. - A kép forrása: toalmas.hu

Idén eddig már 10 493 tűz keletkezett a szabadban, csaknem kétszer annyi, mint tavaly ilyenkor. A le­égett terület nagysága 331 négyzetkilométert tesz ki, ami majdnem tízszerese a 2021-ben leégett területének.

Csak júniusban 971 szabadtéri tűz keletkezett, ami tavaly júniushoz képest 9 százalékos emelkedést jelent – számolt be Mukics Dániel tűzoltó alezredes, szóvivő. A szabadtéri tüzek 54 százaléka a mezőgazdaságot érintette. Tavalyhoz képest lényegesen több az aratással összefüggő tűz, és a keletkezett károk mértéke is nagyobb. Idén júniusban 47 gabonatábla gyulladt ki, 338 hektár égett le. 2021-hez képest a gabonatáblákban keletkezett tüzek száma 571 százalékkal, a leégett gabonatáblák nagysága pedig harmincháromszorosával nőtt. Júniusban 28 alkalommal riasztották égő tarlóhoz a tűzoltókat, 240 hektárnyi tarló égett le, ez 133 százalékkal több tarlótüzet és 173 százalékkal nagyobb területet jelent a tavalyi évhez képest. 13 esetben égő kazlakat, boglyákat oltottak a tűzoltók, 44 százalékkal többet, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Idén eddig tíz mezőgazdasági munkagép gyulladt ki, 24 százalékkal kevesebb, mint tavaly júniusban. Öt kombájn, három bálázó, egy traktor és egy pótkocsi gyulladt ki idén júniusban. Kilenc esetben kombájnok okoztak tüzet a túlhevült csapágyak, izzó fékek miatt, szerencsére ez utóbbi esetekben a munkagépekben nem keletkezett jelentős kár.

Forrás: feol.hu

https://www.feol.hu/helyi-gazdasag/2022/06/a-mezogazdasagot-erinti-most-sok-tuz