Fegyverszüneti tárgyalások kezdődnek Törökországban

Fotó Maxim GUCHEK, BELTA, AFP, Belarus OUT, BELARUS OUT

Bár az orosz hadvezetés pénteken bejelentette, a „különleges művelet” első szakasza véget ért, és ezután a Donbasz „felszabadítására”, azaz megszállására fognak koncentrálni, az orosz hadsereg továbbra is Ukrajna teljes területét támadja. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy Ukrajna kész kompromisszumot kötni Oroszországgal a katonai semlegesség és egyes területek vonatkozásában, ez azonban csakis népszavazás útján rendezhető. Hétfő este az ukrán küldöttség is érkezett Isztambulba, hogy tárgyaljon Moszkva képviselőivel. Dimitro Kuleba ukrán külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Ukrajna fő célkitűzése a március 29-én kezdődő törökországi tárgyalásokon a tűzszünet elérése Oroszországgal.

1. Törökországban folytatódik az Oroszország és Ukrajna közötti tárgyalások következő köre.
2. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint Ukrajna fő célkitűzése az egyeztetéseken a tűzszünet elérése Oroszországgal.
3. Joe Biden közölte, hogy erkölcsi felháborodását fejezte ki, nem pedig a jelenlegi orosz politikai rendszer megváltoztatására célzott vasárnapi kijelentésével, miszerint Vlagyimir Putyin “nem maradhat hatalmon”.

Forrás: portfolio.hu