Fegyverkezik a világ, és megvannak a nagy nyertesek

Fotó depositphotos.com

Az amerikai védelmi minisztérium legnagyobb beszállítói a Lockheed Martin, a Raytheon Technologies, a Boeing, a Northrop Grumman és a General Dynamics. Ezen vállalatok vezérigazgatói áprilisban elismerték: profitálni fognak a védelmi kiadások növekedéséből. A Lockheed, a Northrop Grumman és a General Dynamics részvényeinek árfolyama 12-15 százalékkal emelkedett az orosz–ukrán háború kezdete óta.

Kathy Warden, a Northrop Grumman vezérigazgatója jó és rossz hírekkel is szolgált: nagyobb keresletre számít a fegyverrendszerek iránt, de a globális ellátási lánc problémái negatívan hathatnak a bővülő termelésükre.

Jelenleg az a kérdés, hogy hogyan tudjuk a termelést a készletek feltöltéséhez méretezni

– nyilatkozta a vezérigazgató a Financial Times beszámolója alapján.

A nagyvállalatok most várhatóan fel fogják pörgetni a termelésüket, hogy kielégítsék mind az amerikai, mind az európai kormányok megnövekedett keresletét. Viszont ellátási problémáik, munkaerőhiányuk és inflációs problémáik vannak, és ezek mind hátráltathatják a termelés növelésére irányuló erőfeszítéseket.

Greg Hayes, a Raytheon vezérigazgatója szerint nehéznek bizonyult új, nem oroszországi titánforrások megtalálása, és hogy a Stinger-rakéta elektronikáját újra kell tervezni, mivel „egyes szükséges alkatrészek már nem kaphatók a kereskedelemben”.

Forrás: index.hu, Szabó Gyula