Fecskenap a Tiszatáj Közalapítványnál

Az elmúlt években elárasztották az elektronikus és nyomtatott sajtót, az online teret a fecskék számának rohamos csökkenéséről szóló híradások. Ez sok ember figyelmét felkeltette ezen, a magyar vidéki ember portáján évszázadokig jelentős számban költő kedves madarak iránt.

A sok, sokszor felületes információ közötti eligazodást segítendő, a Tiszatáj Környezet- és Természetvédelmi Közalapítvány 2020.08.23-ára „Fecskenapot” hirdetett, amelynek célja volt egyrészről a hazánkban költő fecske fajok élőhely igényével, életmódjával, védelmük lehetőségével megismertetni az érdeklődőket.

Ezt szolgálta kollégánknak, Lenner Ádámnak a fecskékről szóló ismeretterjesztő filmjének ősbemutatója, valamint az ismert fecske kutató, Dr. Szép Tibor előadása. Másrészről lehetősége nyílt a látogatóknak megismerkedni a fecskék irányított megtelepedését segítő műfészkek különböző típusaival, ezeket akár saját kezűleg is elkészíthették, és elvihették már a jövő tavaszra készülve. Nem utolsó sorban a Tiszatáj Közalapítvány Kesznyéten Szamárháti-tanyáján költő 40 pár molnár-, és 80 pár füsti fecske állomány néhány egyedének a gyűrűvel való ellátását is megnézhették, ami különösen a gyermekek körében aratott nagy tetszést. Megtudhatták, hogy ezen gyűrűk segítségével követhető nyomon, hogy milyen vonulási útvonalat járnak be a madarak, illetve közülük hányan jönnek vissza a „szülőfalujukba” költeni, illetve milyen arányban választanak másutt költő helyet.  A gyűrűzés helyéül szolgáló istálló körül nyüzsgő fecskék a gyakorlatban bizonyították, hogy mind a területen nagy számban élő böglyöktől, legyektől, mind a szúnyogoktól megóvták a nagyszámú érdeklődőt. A fiatalabb korosztálynak lehetősége volt a műfecske készítésen kívül fecske origamit, rajzokat festményeket is készíteni, valamint a népi játékokat is kipróbálni, már ha utóbbiakhoz hozzájutottak a játékos kedvű felnőttektől!

A kezes bivalyok, szürke marha, kecskék és szamarak is az ide látogató családok kedvencei voltak, megkapó látvány volt a közel 800 kilós bivalyok, és a pöttöm emberkék között kialakult bizalmi viszony, amely kialakulását néhány marék friss ropogós kaszált fű segítette! Remélhetőleg néhányukra ez olyan benyomást gyakorolt, hogy a jövő gazdáit tisztelhetjük bennük, akik minden tavasszal a természet örök körforgását megélve, reménykedve fogják várni a házaikon költő fecskéket, fehér gólyákat!

Forrás: Bodnár Mihály